Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дописник Гласа Русије Игор Гојковић добио медаљу Пушкина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 06. 2011.

Извор: Глас Русије онлајн

Дописник Гласа Русије Игор Гојковић добио медаљу Пушкина

Председник Русије Дмитриј Медведев уручио је државне награде странцима који су дали допринос развоју сарадње са Русијом. Међу награђеним медаљом Пушкина је дописник Гласа Русије у Београду Игор Гојковић.




Медаљу Пушкина разних година добијали су многи угледни посленици са Балкана: македонски режисер Иван Поповски, црногорски архитекта Весна Ракчевић, бивши председник Хрватске Стипе Месић. Наш колега Игор Гојковић први је грађанин Србије удостојен ове високе награде.

- Медаља Пушкина је до сада највеће признање, којe сам ja добио у мом животу. Лично значи потврду мог досадашњег деловања као дописника радио станице „Глас Русије“, али и уопште моје новинарске делатности и новинарске каријере, која улази у 25. годину свог функционисања. Медаља је била заиста неочекивана, посебно уручење медаље на тако високом нивоу из руку председника Руске Федерације Дмитрија Медведева. И заиста је један доживљај, који се дешава једном у животу.

- Имали смо официјeлни део, и после тога неформални сусрет. Причао сам о положају Срба на Косову и Метохији. Ја сам прошле недеље био у Косовској Митровици стицајем околности. И рекао сам му да се на централном градском тргу у Косовској Митровици налази његов велики портрет.  Причао сам о томе, колико ти Срби, који су остали у потпуно непријатељском окружењу, гледају пут Русије, и колико им значе програми „Гласа Русије“, емисије „Гласа Русије“, које се емитују баш у Косовској Митровици за регион Северног Косова. И разговарали смо о томе да се надамо да ће се тај сигнал „Гласа Русије“ на српском језику, а што да не и на руском, проширити и на целу територију Косова и Метохије, дакле да ће допрети и до Срба, који су у енклавама широм јужне српске покрајине.

- Поводом руске спољне политике рекао је да ће Руска Федерација чврсто остати у ставу, који има и до сада. Према томе, ништа се неће мењати. Русија је за Косово и Метохију у саставу Србије.

- Председнику Медведеву сам рекао да у Србији такође постоји неколико асоцијација рускојезичних емитера, којима руководи радиостаница „Глас Русије“. И он се сагласио да је то заиста добра асоцијација, добра идеја, и да треба наставити са ширењем те праксе, са прикључивањем што више радио станица, и не само у Србији, него широм региона Балкана, како би се добило што више радио станица, које емитују не само програме „Гласа Русије“, него и које праве програме своје сопствене, како на руском, тако и на националним језицима, а који се тичу Руске Федерације и односа Руске Федерације према том региону.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси