Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за штампу: Танјуг прекршио Кодекс новинара Србије у случају Недељниковог текста о Шинаватри
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 09. 2019.

Извор: Nedeljnik.rs

Савет за штампу: Танјуг прекршио Кодекс новинара Србије у случају Недељниковог текста о Шинаватри

Комисија за жалбе Савета за штампу, на седници одржаној 29. августа, изрекла је јавну опомену Новинској агенцији “Танјуг” због жалбе коју је директор и главни уредник Недељника Вељко Лалић поднео Савету тврдећи да је та агенција, без навођења извора, објавила информацију да је бивша премијерка Тајланда Јинглук Шинаватра, осуђена у својој земљи не пет година затвора због корупције, одлуком Владе Србије добила српско држављанство.

Комисија за жалбе Савета за штампу навела је да је Новинска агенција “Танјуг” текстом “Осуђена бивша премијерка Тајланда постала српска држављанка”, објављеним 8. августа 2019. године, прекршила две тачке Кодекса новинара Србије.

Новинска агенција “Танјуг” је, према одлуци Комисије за жалбе Савета за штампу, прекршила тачку 3 Одељка V (Новинарска пажња) Кодекса новинара Србије, по којој је прећуткивање чињеница које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају једнако њиховом намерном искривљивању или изношењу лажи, и тачку 1 Одељка IX (Поштовање ауторства), по којој медији и новинари поштују и примењују важеће законодавство о заштити ауторских права, а када добију допуштење за репродукцију из другог извора, то чине уз уважавање аутора и навођење извора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси