Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Читамо невиђене лажи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 09. 2019.

Извор: ФоНет

Читамо невиђене лажи

Лажне вести су све оно што се најављује, а никада се не оствари, рекла је ФоНету новинарка из Инђије Верица Маринчић и оценила да су доносиоци лажних вести у Србији, пре свега, "креатори наше садашњости".

Она је у серијалу Прес Екстра објаснила да су то "они политичари који су изабрани да воде причу".

"Њима је народ указао поверење да ће они да ураде оно што је њима потребно, а они су заменили тезе и мисле да је народ тај који треба да пристаје на њихове приче које немају подлогу”, указала је Маринчић.

Према њеним речима, лажне вести су све оне најаве за које никада немамо повратну информацију шта се до краја догодило.

"Ок, ви сте најавили да ћете урадити нешто, кроз неко време, колико траје пројекат, не дешава се ништа, јер обично се ништа и не уради”, предочила је Маринчић.

Оцењује да такве приче пласирају и праве "искривљену ружичасту слику" чак и они медији који постоје већ 50 или 70 година и имају дуготрајно поверење грађана.

Наводи премер њене породице и оца који већ 40 година купује исте новине, које је, како сматра, сада тужно узети у руке.

“Ми сада у тој штампи читамо невиђене лажи. То је једно врзино коло где испашта народ, испашта народ који је свему томе допринео у ствари”, примећује Маринчић.

Када је реч о улози медија и начину борбе против лажних вести, она указује да би медији требало да селектују вести.

“Није вест све што каже председник, није све што уради премијерка. То нису вести, то су њихове кампање. Они излазе и причају, то нису вести, то су њихова иступања и ја мислим да би то требало скратити”, сматра Маринчић.

Као “фантастичан” пример лажних вести, она наводи случај рушења у Савамали.

Подсећа на то да је тадашњи премијер, а садашњи председник Александар Вучић рекао да су то урадили комплетни идиоти и да ће за то одговарати неко из врха градске власти. На крају је све то објаснио причом да су ту некада боравили наркомани и пацови, а сада ће ту бити урађено нешто за добробит Србије.

“Када погледамо тај случај и целу причу, апсолутно се ништане дешава”, напоменула је Маринчић.

Она се у контексту лажних вести присетила и случаја убијене певачице Јелене Марјановић и тога да је Вучић 2016. у априлу рекао да ће после тада актуелних парламентарних избора саопштити ко је убио певачицу, како не би пред гласање утицао на грађане.

“Прошло је три године, још увек се полемише о томе ко је убио певачицу”, констатује Маринчић.

"Лакше се примећују лажне вести тамо где неко хоће да их види", поручује Маринчић и додаје да би грађани, када читају информације, требало заиста да их читају, а не само да прелећу.

“Не можеш мислити да добро живиш ако отвориш новчаник и видиш да немаш пара. Не можеш мислити да добро живиш, ако дођу да ти исеку струју", нагласила је Маринчић.

Како је оценила, грађани би требало да "гледају свој живот и упореде са оним што читају у новинама, а то очито не раде”.

Маринчић би лажне вести сузбијала "високим казнама, јер су Срби познати по томе да ништа друго не пали, осим када их ударе по џепу”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси