Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За пола године више од 400 лажи на насловницама четири таблоида
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 08. 2019.

Аутор: Марија Вучић, Весна Радојевић Извор: Раскрикавање

За пола године више од 400 лажи на насловницама четири таблоида

На насловним страницама Курира, Информера, Српског Телеграфа и листа Ало за првих шест месеци ове године објављено је најмање 419 лажних, неутемељених или вести чије наводе није могуће проверити, показује анализа Раскрикавања. Овом анализом нису биле обухваћене вести из света шоу-бизниса.

Са насловних страница четири дневна листа са највећим тиражима за пола године читаоци су могли углавном да се – дезинформишу. Било је довољно само да прочитају наслове на киоску и да и не отварајући новине буду изманипулисани и преварени.

Заједничко свим листовима које смо анализирали је негативан став према лидерима опозиције, протестима „1 од 5 милиона“ и суседима. Драган Ђилас је име које се убедљиво најчешће спомиње у негативном контексту, а у нешто мањој мери су заступљени и други опозициони политичари.

Своју наклоност таблоиди поклањају пре свега председнику Александру Вучићу и Српској напредној странци. На насловним страницама, показује анализа Раскрикавања, није објављена нити једна вест која критички извештава о некој Вучићевој одлуци.

У искључиво позитивном светлу приказан је и председник Русије Владимир Путин који се готово увек појављује у улози спаситеља Србије и који је спреман да пошаље и војску како би одбранио Косово. На насловним странама се за шест месеци појавио више десетина пута, а готово све његове изјаве су или пренете непрецизно или су потпуно измишљене.

Ови таблоиди, иако објављују лажне вести и редовно крше Кодекс новинара Србије, редовни су добитници новца на конкурсима локалних самоуправа, али и путем јавних набавки.

Према подацима базе Кешформисање коју је урадило Раскрикавање, фирме које су издавачи ових таблоида током 2017. и 2018. године на локалним конкурсима су суфинансиране са више од 51 милион динара. Тако је Медијска мрежа доо, издавач Српског телеграфа, добила најмање 22 милиона динара за своје пројекте, а компанија Адриа Медиа Гроуп, која издаје и лист Курир, добила је више од 11 милиона динара. Фирми Дневне новине Ало доо, издавачу истоименог таблоида, припало је најмање 12 милиона динара, док су фирме у власништву Драгана Вучићевића које стоје иза таблоида Информер, добиле најмање 6,2 милиона динара.

Хиперпродукција лажних вести

У посматраном периоду Информер је објавио убедљиво највише лажних или неутемељених вести на насловним странама – чак 150. „Ђилас“ или „ђиласовци“ су речи које су се најчешће појављивале у овим вестима, а следе их „Путин“, „Косово“, „Шиптари“, „рат“ и „Вучић“.

О „Ђиласу“ и „ђиласовцима“ све вести су биле искључиво негативно конотиране – Драган Ђилас је без доказа и аргумената оптуживан да „ради за Шиптаре“, да прети, псује и „хоће да бије“ студенте, да у Бриселу пљује Србе и Србију, да са „шиптарским плаћеником Заевим“ хоће да сруши Вучића, да у САД договара хаос у Србији. „Бедно, бедније, Ђилас“, пише Информер и тврди да је овај политичар чак „спреман и на убиства“.

„Ђиласовци“, којима Информер углавном назива учеснике протеста „1 од 5 милиона“ су, према писањима овог таблоида, „све луђи“, најављивано је да ће донети 100 вешала на протесте и да ће шаторима блокирати Београд, а када се то није догодило написали су да се „све свело на један шатор“. Оптуживали су их и за заверу против државе на основу тајних снимака састанка са службеницима америчке амбасаде и то на јавном месту – у лобију хотела. Раскрикавање је утврдило да за ове оптужбе немају ниједан доказ.

И остали политичари из опозиције, попут Вука Јеремића и Бошка Обрадовића, нису поштеђени, па их Информер редовно чашћава погрдним називима попут „фашисти“, „балегари“, „јадници“.

У конкуренцији за негативца године су и „Шиптари“, како готово без изузетка Информер назива Албанце, а поготово представнике косовских власти. Досад је више пута најављиван њихов „паклени план” да нападну север Косова, који се није обистинио, као ни рат са Србијом ни формирање Велике Албаније. Раскрикавање је у више наврата писало о опасној и запаљивој реторици домаћих таблоида која производи страх и панику нарочито међу становништвом на Косову.

Овај таблоид је, такође без доказа, тврдио и да „Шиптари ваде органе Србима усред Приштине“ и да тргују њима, што смо такође оценили као неутемељено.

Писали су и да ће укинути таксе Србији – наводно су их да то ураде притискали политичари попут Ангеле Меркел („Ангела укида таксе, запретила Шиптарима“) и Доналда Трампа, али се ни то до данас није обистинило.

Неколико пута су били „у паници“, што због тога што „Срби могу да заузму север за два сата“, што због тога што нам Путин даје „тајно оружје“, а више пута су им светски политичари „делили лекције“, па их је тако Трамп у неколико наврата наводно „одувао“, наредио им да укину таксе и реше ситуацију са Србијом. „Одувао“ их је и Макрон који им је наводно поручио да „косовска независност није готова ствар“. Ни ове тврдње, како је Раскрикавање утврдило, нису тачне.

Информеров став о Трампу и САД је иначе често амбивалентан и нејасан. Наиме, док је Трамп често представљен као пријатељ Србије (у неколико наврата пишу како ће ускоро доћи и понудити решење за Косово, како уводи санкције Албанцима итд), дотле се САД готово увек спомињу у негативном контексту – од тога да опозиција сарађује са САД да сруши режим, до тога да уцењују Србију да призна Косово, да „призна геноцид на Косову“, да се „одрекне Русије“ итд.

Са друге стране, став према Русији и Путину је увек исти – искључиво позитиван. Русија и Путин су у лажним тврдњама на насловним странама представљани као свемогући пријатељи – без икаквих доказа тврде да нам Путин гарантује да ћемо сачувати Косово, да нам доноси ракете, даје сателите, мигове и панцире, поручује да нисмо сами, да нико више не сме да нас нападне, као и да би лично ратовао за Србе на Косову. Готово свака његова изјава на насловним странама Информера је или сензационалистички „напумпана“ или је потпуно измишљена.

Искључиво позитивно се пише и о властима и њиховим „подвизима“ („Најзад завршен ауто-пут – ЧУДО У ГРДЕЛИЦИ“), а пре свега о Вучићу. Председник државе је на насловним странама Информера представљен готово увек као потенцијална жртва завере – опозиција му ради о глави, „оптужују га”, „праве план за рушење Вучића“, „хоће да га хапсе“, „ломе га тешким лажима о сину и брату“, а притискају га и САД и „уцењују“ да призна Косово или је „готов“. Када се налази у функцији субјекта, Вучић је представљен искључиво као одлучан, храбар и непобедив, а износе се тврдње пуне страхопоштовања попут „Вучић не блефира“ или „Вучић разбио Шиптара“.

У 115 лажних или неутемељених тврдњи које је Ало објавио на насловним странама за првих шест месеци ове године, убедљиво најчешће спомињане речи су „Срби“, „Србија“ „Вучић“ и „Ђилас“.

„Срби“ су готово увек приказани као мете претњи или опасности – „Претње терориста – Срби летећете у ваздух“, „Тајни план за уништење Срба“, „Србима спремају велико зло“, „Шиптари ваде органе Србима“, „Војска Косова увежбава удар на Србе“, „Србе у Хрватској лове као дивље звери“, „Мило: Срби, ово вам је последње упозорење“….

Срби су „жртве“ не само у темама које се тичу политике већ и када је реч о забави. Тако је Ало окривио Албанце и за лош пласман Србије на Евросонгу, што смо такође оценили као дезинформацију.

Са друге стране, када се спомиње „Србија“, контекст је углавном позитиван – „САД најјаче на свету, Србија у региону“, „Србија спремна за потоп“, „Србија никад јача и сложнија“, „Србија балканска велесила“…

Александар Вучић, који се појављује у петини лажних или неутемељених вести, представљен је исто као и у Информеру – или је у опасности и позицији жртве, или је непобедив и бољи од свих, па тако наслови варирају од „Усташе прете Вучићу“, „Тројни пакт руши Вучића“, „Удар на породицу Вучић преко нарко-картела“, „Амери хтели да убију Вучића“, „Пакао за Вучића у Тирани“… до „Вучић уништио Тачија“, „Вучић без милости: Одерите све лопове“, „Вучић матирао Бошка и Ђиласа“, „Вучић доводи Фолксваген“, „Вучић дао Шиптарима рок до Ђурђевдана“, „Пуцали на Србе, Вучић дигао војску“…

Очекивано, за Ђиласа, „ђиласовце“ и политичаре из опозиције је резервисан негативни наратив – или сарађују са Американцима да би срушили власт, или туку жене и туку се за фотеље, спремају пуч и желе да „вешају патријарха“.

У много мањој мери него Информер на насловној страни Ало има актере из светске политике, а велики део простора им заузимају вести из шоу-бизниса (естрада и ријалити) које нису биле обухваћене анализом Раскрикавања. Ипак, за ширењем панике не заостају, па су нас тако, на пример, убеђивали да ћемо умирати од тропских болести и глади, цитирајући професора који је за Раскрикавање рекао да Ало-у уопште и није дао изјаву. Позивајући се на министра Младена Шарчевића тврдили су и да ће родитељима бити одузимана деца уколико их не вакцинишу, што је он за Раскрикавање демантовао.

На насловним странама Српског телеграфа за првих шест месеци ове године новинари Раскрикавања уочили су најмање 94 лажне вести.

Судећи према вестима овог таблоида, Трамп и Путин разговарају са Вучићем о проблему Косова готово на недељном нивоу. Тако је више пута за ових шест месеци Трамп представљао Вучићу план за поделу Косова, а Путин час пристајао на Трампов „план“, а час се предомишљао. Српски телеграф у својим неутемељеним вестима пише и да су и руски и амерички председник са Вучићем „разговарали“ и депешама. Наиме, Трамп га је депешом упозорио на корумпиране министре, а Путин на хаос који спрема опозиција.

А вести о опозицији, слично другим таблоидима, биле су искључиво негативне. На насловним страницама Српског телеграфа лидери опозиције најчешће су били као фашисти. Писали су да „Сергеј и вође опозиције добијају налоге из америчке амбасаде“, затим да Ђилас и Вук Јеремић имају списак за одстрел, те да фашисти опет туку жене. Због писања неколико медија о корупционашким аферама, Српски телеграф је 25. априла на насловној објавио „Нек се спреми Вукан Вучић“.

Од почетка године према „информацијама“ Српског телеграфа, Вучићу су забијали нож у леђа прво његови функционери, а потом и запад. Како су писали у јануару, „тајни план ЦИА је да после Мадура, свргну са власти и Орбана и Вучића“. Ипак, у фебруару су променили плочу и јавили да Вучића ипак руши Шолак који је и вођа протеста. Чак два пута су писали да Вучића чека „паклено лето“ због „шест претњи Србији са Запада“. Сви ови текстови нису поткрепљени ни кредибилним изворима нити било каквим аргументима. Извори за приче су углавном „блиски службама“.

У периоду јануар – јун Курир је објавио најмање 60 лажних и вести које немају нити доказе за тврдње нити релевантне изворе.

Очекивано, Курир је пристрасно и без додатних информација извештавао и о великој акцији полиције и хапшењу више од 150 особа 11. јануара ове године. На насловним странама извештавали су о акцији „Сабља 2“, те да је држава започела рат са мафијом. Испоставиће се – од рата није било ништа. Наиме, како је КРИК писао, само десет дана након акције – две трећине ухапшених пуштено је на слободу, а против трећине се одустало од поступка.

Највише пристрасних и вести које обилују дезинформацијама и манипулацији чињеницама Курир је објављивао о опозиционим лидерима и протестима који се већ неколико месеци одржавају широм Србије. Тако су у априлу известили да су грађани који су протестовали претукли шездесетогодишњег Љубишу Гојковића. Из Хитне помоћи су навели да нико није потражио медицинску помоћ након протеста, а на објављеним видео снимцима се види да је Гојковић сам легао на улицу.

И Курир је прогласио погибију Шабана Шаулића мистеријом. Док је Курир на пример тврдио да немачка полиција истражује шта су „лекари убризгали Шабану“, за Раскрикавање је то демантовано из немачке полиције.

Као и другим таблоидима, руски председник Владимир Путин један је од омиљених ликова за насловницу. Тако су од почетка године најављивали да „Путин доноси милијарде“, затим да је „Путин загрмео: Вратите српску војску на Косово“, као и да је „Путин послао лавове да штите Србију“. 11. маја јавили су да се руски председник посвађао са Трампом због Србије, као и да „држи окидач за нуклеарну бомбу на Балкану“. За првих шест месеци ове године Путин је, према Курировим, углавном тајним изворима изјављивао да неће дозволити да Косово постане независна држава.

Као и у другим таблоидима и Курир пише о страшним последицама НАТО бомбардовања. „Деца умиру у мукама од НАТО отрова“ јавили су у фебруару. Међутим, како је Раскрикавање већ писало, у последњих 15 година није се повећао број деце оболеле од рака.

Власници таблоида блиски властима

Власник таблоида Ало је Саша Благојевић који је у јуну 2017. године купио и телевизију Студио Б. Благојевић је, како пише портал Пиштаљка, дугогодишњи пријатељ министра финансија Синише Малог, са којим је ишао у исто одељење Пете београдске гимназије.

Издавач Српског телеграфа је „Медијска мрежа доо“ чији су власници Љубомир Дабовић са 55% власништва, док по 15% имају Лазар Симић, Милан Лађевић и Саша Миловановић. У импресуму новина Миловановић је наведен и као директор, а Лађевић као главни уредник. Лађевић је радио као главни уредник Курира до краја 2015, да би средином наредне године основао Српски телеграф.

Лазар Симић је, према подацима из КРИК-ове базе имовине политичара, адвокат који је радио у канцеларији Игора Исаиловића, пословног партнера премијерке Ане Брнабић и човека од поверења бившег градоначелника Београда, а сада министра финансија Синише Малог.

Курир је почетком ове године купио Игор Жежељ који је, како пише БИРН, поред дугогодишњег искуства у медијском сектору у јавности познат и из периода када је био на челу КК Црвена звезда и генерални менаџер ФК Црвена Звезда. Од фебруара 2019. је, како наводе, Жежељ власник и интернет портала Мондо.рс посредством неколико фирми, чији је он крајњи власник. Мондо.рс је претходно припадао државном Телекому.

Издавач Информера је фирма Инсајдер доо чији је једини власник Драган Ј. Вучићевић.

Вучићевић не крије своју политичку подршку Александру Вучићу, а познат је по бурним јавним наступима када често говори о томе ко све Вучићу ради о глави.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

16.08.

2019.

Realan [нерегистровани] у 01:39

Ah

Raskrikase se o "lazima" najkrikavije sluge najlazljivaca sveta. Grantovi laznih dolara su cudo.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси