Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И даље непознат идентитет мушкарца који је наводно пратио супругу Малог
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 08. 2019.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Тужилаштво не жели да демантује режимске неистине

И даље непознат идентитет мушкарца који је наводно пратио супругу Малог

Идентитет мушкарца који је наводно пратио супругу Предрага Малог, брата министра финансија, и даље је непознаница сем да су његови иницијали Н.А. Познато је и да је саслушан у Првом основном тужилаштву, али не и по ком основу нити шта је рекао.

За њега је прорежимски таблоид Српски телеграф тврдио да је новинар КРИК-а, што се испоставило као нетачно а МУП Србије је 25. јула понудио 500.000 динара за информацију која ће омогућити идентификацију непознатог мушкарца.

Да ли ће против Н.А. бити покренут поступак, да ли су тачни наводи да је пратио супругу брата финансија и због чега, питања су на које је тужилаштво остало немо. Интересантно је да Српски телеграф два дана након информације да је Н.А. идентификован и саслушан није имао ту вест, иако је његов главни и одговорни уредник Милан Лађевић тврдио да ће да докаже да је реч о новинару КРИК-а још пре двадесетак дана, када је истраживачки портал објавио причу о сумњивим везама Предрага Малог и фирме Миленијум тим, најпознатије по ангажовању на пројекту „Београд на води“.

Саговорници Данаса сматрају да информације о осумњиченом не иду у прилог писања таблоида, те да због тога и нису пуштене у јавност. С обзиром да су у многим другим случајевима прорежимски таблоиди имали „ексклузивна сазнања“ о идентитетима ухапшених, баратајући информацијама које имају само полиција или тужилаштво, овај случај је још један доказ да постоји спрега истражних органа, извршне власти и таблоида, те да полиција и тужилаштво нису независни, кажу наши саговорници.

Адвокат Владимир Гајић истиче за Данас да тужилаштво није саопштило податке о осумњиченом највероватније зато што не може да га повеже са КРИК-ом.

– С обзиром да не могу да наставе са прљавом кампањом против КРИК-а, таблоиди овог пута „немају“ информацију о лицу које је саслушано у тужилаштву – каже Гајић. На питање како коментарише то што информације често „цуре“ ка таблоидима у току предистражних радњи, наш саговорник наводи да је то показатељ да истражни органи у свом раду нису независни.

– Полиција је у служби партије на власти, а не у служби грађана. Зато је у Србији нормално да таблоиди добијају информације из предистражног поступка од полиције, баш као што председник Републике јавно маше документацијом БИА и фактички строваљује безбедносни и обавештајни систем државе. Србија је не само заробљена, она је и отета држава од стране СНС – закључује Гајић.

Истог мишљења је и медијски аналитичар Недим Сејдиновић, који каже да је јасно да тужилаштво не жели да демантује режимске неистине да је у питању новинар Крика.

– Тужилаштво изгледа и не крије да је алатка у рукама извршне власти или, боље речено, владајуће странке. Таблоиди су део власти, а цурење података из истраге су једна од озбиљних кочница Србије на њеном тзв. европском путу. Чини се да власт неће ни по коју цену одустати од тога да контролише све гране власти, укључујући ту и медије – истиче Сејдиновић за Данас.

Подсетимо, након што је КРИК објавио текст у коме је открио да је Предраг Мали, брат министра финансија Синише Малог, користио стан и аутомобил Миленијум тима, Српски телеграф покренуо је хајку против овог истраживачког портала. Милан Лађевић је потом оптужио КРИК да користи „јапанску методу праћења“ и да је део тајне операције „Омча“, коју наводно спроводе западне амбасаде са циљем да сруше Александра Вучића и СНС са власти. Дан касније, међутим, тврдио је да ипак не зна да ли је на снимку новинар или сарадник КРИК-а.

Прво основно тужилаштво јуче није одговорило на питања Данаса да ли ће против Н.А. бити покренут неки поступак, по ком основу је саслушан и на који начин је полиција дошла до њега, односно открила његов идентитет.

Лађевић: Све информације данас

На питање због чега немају информацију о идентитету осумњиченог за праћење Предрага Малог, главни уредник Српског телеграфа Милан Лађевић каже за наш лист да ће детаље објавити данас и да је случај „занимљивији него што је мислио“.

Грухоњић: Тужилаштво је алат извршне власти

Програмски уредник НДНВ Динко Грухоњић каже за Данас да детаљније информације о саслушању осумњиченог Н.А. немамо „зато што је тужилаштво нажалост орган извршне власти“. „Прецизније речено: алат извршне власти. Уз часне изузетке, којих у овом случају нажалост нема“, наводи Грухоњић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси