Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ задовољан пресудом по којој уредник Информера мора да плати 100.000 због увреде Грухоњића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 07. 2019.

Извор: Бета

НДНВ задовољан пресудом по којој уредник Информера мора да плати 100.000 због увреде Грухоњића

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) изразило је данас задовољство судском пресудом којом је са 100.000 динара кажњен таблоид Информер и његов одговорни уредник Драган Ј. Вучићевић због увреда на рачун новинара, програмског директора НДНВ-а и наставника на Филозофском факултету у Новом Саду Динка Грухоњића.

„Иако је реч о маратонском процесу, важна је порука ове пресуде да се говор мржње и јавно блаћање истакнутих новинара који професионално раде свој посао ипак санкционише“, навео је НДНВ у саопштењу.

Правоснажном пресудом Апелационог суда у Београду одговорном уреднику таблоида Информер Драгану Ј. Вучићевићу наложено је да Грухоњићу исплати 100.000 динара због повреде части.

Апелациони суд у Београду донео је пресуду по тужби Динка Грухоњића против „Инсајдер тима доо“ из Београда и одговорног уредника Информера Драгана Ј. Вучићевића. Пресуда је донета 16. маја, а њоме је одбијена жалба тужених на првостепену пресуду из јуна 2017. године.

На основу правоснажне судске пресуде, тужени су обавезани да тужиоцу исплате 100.000 динара са затезном каматом на име накнаде нематеријалне штете због повреде части, угледа и права личности.

Истом пресудом главном уреднику Информера забрањено је да у том медију понови увреде које су изношене против Грухоњића, под претњом новчане казне. Вучићевићу је наложено и да објави судску пресуду у листу Информер.

„Динко Грухоњић ће новац који добије на основу ове пресуде уплатити у фонд crowdfunding кампање НДНВ-а која је намењена порталима тог удружења VOICE, Аутономија и Аутономија на мађарском језику, с циљем јачања независног новинарства, као једине бране таблоидном лудилу“, навео је НДНВ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси