Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Штимац: средином јуна извештај о власништву у "Новостима"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 05. 2011.

Извор: Политика

Штимац: средином јуна извештај о власништву у "Новостима"

Комисија за хартије од вредности требало би да до средине јуна заврши поступак утврђивања повезаности фирми које су купиле компанију „Новости”, изјавио је јуче председник Комисије Милко Штимац.



Држава тренутно у „Новостима”, поред удела од 29 одсто акција индиректно, преко Фонда ПИО, поседује још 7,2 одсто акција, али није заинтересована да буде убрзан поступак утврђивања власничких односа у тој компанији.

Пакет од 62 одсто акција „Новости” откупиле су од малих акционара 2006. године на берзи три фирме – „Тримакс”, „Ардос” и „Карамат” – две су регистроване у Аустрији, а једна на Кипру. Повезаност тих фирми у новембру прошле године почела је да испитује Комисија за хартије од вредности, након што је Беко јавно признао да је већински власник „Новости”.

Закон прописује да, уколико нека фирма достигне више од 25 одсто акција, власник мора да да јавну понуду за преузимање до сто одсто акција или да прода све акције преко 25 процената, а до продаје може му се укинути право гласа на све акције преко 25 процената.

Беко је био дужан да чим је стекао 25 одсто акција „Новости” о томе обавести Комисију за хартије од вредности и достави доказе, што он није учинио. Тек после јавног признања да је већински власник „Новости”, он је посетио Комисију и обећао да ће доставити документацију преко којих фирми је куповао акције „Новости” на Београдској берзи, али те папире Комисија још није добила.

Комисија је доказе о повезаности три фирме које су куповале акције „Новости” тражила и од надлежних регулаторних тела Аустрије и Кипра, као и од међународне организације комисија хартија од вредности ИОСЦО, а затражена је и помоћ Министарства иностраних послова Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси