Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  VOICE: Требало би да су у пензији, а воде јавне сервисе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 07. 2019.

Аутор: Екипа VOICE Извор: VOICE

VOICE: Требало би да су у пензији, а воде јавне сервисе

Након што је ове седмице УО РТС генералном директору те куће Драгану Бујошевићу, који је у јануару ове године навршио 65 година живота и тиме стекао услов за одлазак у старосну пензију, продужио уговор о раду до истека мандата, VOICE открива да и други јавни сервис, Радио-телевизија Војводине, има директора којем је такође због испуњеног услова за пензију продужен уговор с том кућом.

Биографије генералног директора РТВ Миодрага Копривице које се могу пронаћи на интернету готово све почињу тиме да је „дипломирао на Факултету политичких наука у Београду 1976. године“. Може се из њих сазнати и кад је је магистрирао, односно докторирао, да је поред РТВ-а радио и на Новосадском сајму, чак и да је био о ЈУЛ-у. У свим доступним верзијама његове биографије, међутим, упадљиво недостаје један податак, уобичајен а каткад и битан у животописима који су прилажу на конкурсима: датум рођења.

Зашто је изостављен у Копривичиној биографији, чак и оној коју је његова матична кућа објавила на свом сајту након његовог именовања за генералног директора – није познато, али се разлог донекле да наслутити. С друге стране, податак – да је рођен 1954. – наводи се у малтене свакој биографији генералног директора РТС-а Драгана Бујошевића доступној на интернету.

Из тога разлога у медијима је била тема када је у јануару Бујошевић навршио 65 година живота и тиме стекао услов за одлазак у старосну пензију.  Управни одбор РТС-а је, међутим, с Бујошевићем дан пре његовог 65. рођенана закључио одговарајући споразум о наставку рада.

Прекјуче му је Управни одбор продужио уговор о раду до истека мандата, односно до маја 2020. године. Бујошевић је за директора именован 5. маја 2015. на петогодишњи мандат.

Непотребна нетранспаретност

Покрајински јавни сервис, Радио-телевизија Војводине, добила је новог генералног директора, Миодрага Копривицу, 6. јула 2016. године, након конкурса који је расписан због оставке његовог претходника Срђана Михајловића у мају исте године.

Копривица је у том тренутку био заменик генералног директора, што је функција на којој се налазио још од 2009. а до завршетка конкурса наставио је да води РТВ као в.д. генералног директора. Победом на конкурсу вратио се на место које је имао у претечи РТВ-а, РТВ Нови Сад, од 1989. до 1991. године.

У тренутку, међутим, када је Управни одбор РТВ-а донео одлуку 2016. године, кандидат за генералног директора који је добио њихово поверење већ је стекао услов за одлазак у старосну пензију. Према сазнањима VOICE-а, Копривица је рођен 1951. године (тачан датум познат је VOICE-у).

Законски, сматрају правници, није постојала препрека за избор директора који је већ стекао услов за пензију. Управни одбор, па ни РТВ, ипак није нашао за сходно да о томе својевремено обавести јавност.

У Управном одбору РТВ-а не оповргавају сазнања VOICE-а о Копривичиним годинама у тренутку именовања за директора, али наводе да до његовог именовања не би дошло да нису били испуњени законски услови.

„Све у вези с процедуром избора генералног директора РТВ-а урађено је уз сагласност правне службе РТВ“, каже за VOICE председник УО РТВ-а проф. др Јова Радић. „Када смо од правне службе добили потврду да постоје законске могућности, онда је уследило именовање Копривице за директора. Не верујем да би правници толико погрешили а што би довело до тога да Управни одбор уради нешто супротно закону“, навео је Радић.

Радић за VOICE потврђује да је УО потписао са Копривицом продужетак уговора „у моменту када је стекао услов за одлазак у пензију“, али, како каже, не може да се сети када се то догодило.

„Радимо све по закону, и колико закон дозвољава ми ћемо му продужавати уговор“, додао је председник УО РТВ.

За разлику од РТС-а, УО РТВ-а ни о продужетку сарадње с директором-пензионером није сматрао да треба да обавести јавност. Иначе, Копривици петогодишњи мандат истиче у јулу 2021. године.

Нетранспарентност РТВ-а, подједнако по питању Копривичине биграфије и свих поступака у вези са његовим статусом, испада да је била крајње непотребна, будући да, како за VOICE наводи адвокатица Јукома Милена Васић, нису постојале законске препреке ни за Копривичин избор за директора, нити обавеза да с навршених 65 година оде у пензију.

Она у разговор за VOICE указује на одредбу Закона о раду, по којој радни однос престаје испуњавањем услова за старосну пензију, осим ако се запослени и послодавац другачије не споразумеју.

„Ово значи да и запослени преко 65 година старости могу остати у радном односу ако постоји споразум са послодавцем, тако да у том смислу за заснивање радног односа, односно именовање на функцију, није постојала старосна препрека у одредбама које регулишу радне односе. Не постоји обавеза запосленог да оде у пензију у смислу нашег Закона о раду када испуни законом прописане услове. Штавише, дозвољено је и лицима која су већ испунила услов за старосну пензију да заснују радни однос“, наводи Васић.

Уколико је УО РТВ-а потписао са генералним директором те куће било какав уговор о делу који представља рад ван радног односа, на шта упућују рећи Јове Радића, адвокатица Јукома напомине да за трајање таквог уговора Закон о раду не прописује посебно ограничење, осим ако самим уговором оно није дефинисано, или условљено трајањем мандата.

Закон није исти за све

Све је по закону и то је одлично, али би закон могао да важи за све, сматрају запослени у јавним сервисима.

Повереник Синдиката „Независност“ у РТВ-у Дарко Шпер наводи за VOICE да ангажовање у програму оних који су стекли услов за пензију за ту кућу то недавно није било ништа страно.

„На једном састанку представника синдиката с послодавцем добили смо информацију о томе да је крајем прошле и почетком ове године на РТВ-у радило између 30 и 40 пензионера на основу уговора о привременим и повременим пословима. Након директиве, која је препостављам стигла из Владе Србије, тај број је драстично срезан и сведен на, верујем, неколицину“, наводи Шпер.

Он, међутим, истиче да такву могућност – да наставе да раде и после стицања услова за пензију – ипак нису могли да добију сви који су то тражили.

„Ту привилегију углавном су имали они који су до пензије били на одговорним и руководећим местима у Кући“, наводи повереник „Независност“ у покрајинском јавном сервису.

Слично реаговање било је и у РТС-у након што је директор те куће тражио продужење рока за одлазак у пензију.

Васко Васовић, директор фотографије РТС-а, рекао је тада медијима да би Бујошевић требало да се придржава оних одлука које су важиле за друге.

„Слоган господина Бујошевића, изговорен сваком раднику који је тражио продужетак, био је: ’Нема продужетка, нема изузетка!’ Принцип је исти за све, сем за њега. Ниједном раднику који је поднео молбу за продужење рока за одлазак у пензију није хтео да потпише, а било је много поднетих захтева и то на три, четири или шест месеци. Углавном да би људи могли да заврше пројекте које су започели“, рекао је Васовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси