Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отворени Парламент: Неприхватљиво понашање посланика у расправи о годишњем извештају Повереника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 07. 2019.

Извор: Бета

Отворени Парламент: Неприхватљиво понашање посланика у расправи о годишњем извештају Повереника

Отворени парламент који делује у оквиру организације ЦРТА саопштио је данас да је неприхватљиво понашање посланика у расправи о годишњем извештају Повереника које се свело на критику Родољуба Шабића и деградирање те институције.

Из те организације су саопштили да је током 507 минута колико је трајао први дан седнице, Родољуб Шабић именом поменут чак 235 пута.

Они су указали да се на расправу у пленуму о извештајима независних органа чекало пет година, а да су је посланици СНС-а, Покрета социјалиста и опозиционих радикала свели на критику личности бившег Повереника и деградирање институције.

"Таквим понашањем обесмишљен је чин разматрања извештаја у скупштинском пленуму и пропуштена је прилика да се објективно сагледа да ли су и како грађани имали приступ информацијама од јавног значаја, као и како је држава штитила личне податке својих грађана", наводе из Отвореног парламента.

По њима, расправа у пленуму највишег представничког тела указује на то да народни посланици не познају основе функционисања демократског система и вредности дијалога, нити порекло свог мандата који злоупотребљавају како би задовољили интересе партије, а не грађана.

Они наводе да ни једна власт није била благонаклона према раду независних тела од момента њиховог оснивања, а њихове налазе је скоро увек занемаривала, чиме је и ограничавала њихов стварни допринос бољем животу грађана.

"Међутим, то не представља оправдање, нити отклон од одговорности актуелног сазива и свих оних који ће доћи после њега. Отворени парламент подсећа да контрола извршне власти представља једну од кључних функција парламента, а независна тела кључног партнера Скупштине у спровођењу суштинске и делотворне парламентарне контроле над радом државних органа и стањем остваривања права грађана", истичу из Отвореног парламента.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси