Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Весић: НУНС не штити новинаре, већ оне који их злоупотребљавају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 06. 2019.

Извор: Танјуг

Весић: НУНС не штити новинаре, већ оне који их злоупотребљавају

Заменик градоначелника Горан Весић реаговао је на саопштење НУНС-а и навео да је то удружење изабрало да штити оне који злоупотребљавају новинаре, уместо да заштити новинаре Н1 од, како оцењује, "мобинга главног и одговорног уредника те телевизије Југослава Ћосића и сувласника Драгана Шолака".

Весић у писаној изјави наводи да је проблем у томе што је руководство Н1 признало да је мејл упутство које су дали новинарима тачно". "А, ако је тачно, тада је то кршење закона и новинарске етике", додао је је Весић.

Уместо да му се захвали што је објавио мејл који му је „доставио новинар са Н1 који не може више да трпи притиске Шолака и Ћосића", НУНС се, каже Весић, бави тиме ко му је од новинара доставио тај мејл.

"То нећете никада сазнати. Ја мејл нисам прибавио на противзаконит начин и то сам одмах рекао. Моја обавеза је да објавим то што сам добио од новинара Н1, како би јавност сазнала како се уређује ова телевизија и како се креирају афере", истакао је Весић.

То је, каже, важно питање за цело друштво.

Весић је навео и да НУНС треба да постави најважнија питања, што није урадило, те да би, ако им је стало до заштите новинара, требало да потраже одговоре на та питања од Шолака и Ћосића.

А то су, каже Весић, питања - ко је новинару Н1 дао написана питања која је морао од речи до речи да прочита на његовој конференцији за штампу, да ли је то слободно новинарство, да ли је дозвољено да се сувласник телевизије меша у уређивачку политику тако што даје упутства новинарима како да нападају његове пословне и политичке противнике.

То, каже, ради Шолак преко Ћосића и пита НУНС зашто не пита Шолака како злоупотребљава телевизију чији је сувласник и новинаре који раде на њој.

"Да ли сте питали Ћосића зашто врши притисак на запослене и новинаре и испитује ко ми је од њих дао његово упутство о томе како да ме нападају за рачун његовог газде. Зашто не заштитите новинаре од Шолака и Ћосића? Зашто Н1 крије извештај Џејмса Хардинга, бившег уредника Би-Би-Сија који је њихово извештавање оценио као непрофесионално и пристрасно? Зашто је ову телевизију напустио Брент Садлер, представник Си-Ен-Ена? Да ли је то разлог да питате Шолака и Ћосића зашто злоупотребљавају телевизију?", питања су која, према Весићевим речима, треба поставити.

"Да ли је интерес јавности да сазна како се креирају афере у једном јавном гласилу, како се нападају пословни и политички противници власника? Ја мислим да јесте. И зато ћу увек да објавим када добијем неки доказ о томе када ми то неки новинар кога ви нисте заштитили то пошаље. А то је био ваш посао да урадите", додао је Весић.

Како је навео, НУНС је једно од удружења новинара и невероватно је, каже, да штите интересе "тајкуна Драгана Шолака", а не новинара "које он злоупотребљава".

"Надам се да ће вам овај скандалозни мејл, који сам објавио јер сам га добио од новинара Н1, помоћи да коначно почнете да штитите новинаре Н1, а не милонера Шолака", закључио је Весић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси