Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пишемо текстове на постулатима Данаса и Н1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 06. 2019.

Аутор: Зоран Јанић Извор: Данас

Пишемо текстове на постулатима Данаса и Н1

Поводом текста „Личним увредама на независно новинарство“, објављеног у штампаном издању и на сајту дневног листа „Данас“, овим путем указујемо на бројне нетачне наводе и малициозне конструкције о раду Медијске мреже Антидот, које нису чињенично утемељене.

Као прво, нетачно је да је Антидот, уместо да покаже Хардингов извештај, садржај презентовао позивајући се на речи Богољуба Пјешчића. Као што се из Антидотовог текста јасно може видети, Пјешчић је поменут само као особа која је прва јавно потврдила постојање Хардинговог извештаја. Новинари истраживачког тима Антидота имали су увид у нацрт Хардинговог извештаја, и у тексту се позивају на садржај истог, чија кредибилност је потврђена из више извора.

Такође, о садржају Хардиногов извештаја писао је и Брент Садлер како у писму Грегу Бајчмену, потпредседнику ЦНН, тако и у оставци коју је упутио руководству инвестиционог фонда „БЦ Партнерс“ и Драгану Шолаку, као председнику УО „Унитед Гроуп“.

Трећи извор у истраживању Антидота била је анализа уређивачке политике ТВ Н1 коју је 2016. године сачинио Медијски архив Ебарт. Дакле, егзактно се може утврдити да је ауторка текста објављеног у дневном листу „Данас“ написала неистину када је устврдила да се Антидот у свом истраживању позвао само на речи Богољуба Пјешчића, пренебрегавајући три кључна извора која су прецизно наведена у самом истраживању. Сва три извора понављају главну тезу Антидотовог текста, изнету у закључку студије Медијског архива Ебарт, да информативни програм ТВ Н1 пати од „смањене објективности“.

Поред неистина у погледу извора на које се Антидот позива, ауторка „Данаса“ истраживање Антидота произвољно квалификује као „кампању“ и „покушај дискредитације ТВ Н1“, не наводећи при томе ни један једини нетачан податак или информацију коју је објавио Антидот. Уместо тога, за текст се произвољно каже да је конфузан, а као доказ се наводи ничим поткрепљен утисак ауторке да се у истраживању „скаче са теме на тему“. То се посебно односи на део о анатомији хајке вођене против компаније „Телеком Србија“, где је кроз анализу садржаја јасно приказано како је производњом лажних вести, извртањем чињеница и манипулацијама, у дужем временском периоду дезинформисана јавност, а све за рачун и у корист кабловског оператера СББ.

У том делу текста, званичне твитер објаве и изјаве јавних актера, нису коришћене као некредибилни извори информација Антидотових сазнања, како ауторка то малициозно импутира, већ су наведене изјаве и објаве коришћене као илустративни примери хајке, вођене против компаније „Телеком Србија“. Сама чињеница да је новинарка „Данаса“ као саговорнике позвала „новинаре“ који су сви до једног учествовали у хајци против Телекома, коју је Антидот разоткрио, а од којих се поједини налазе и у судском спору против наше мреже, јасан је доказ да управо текст о „кампањи против независних медија“ представља део кампање против Медијске мреже Антидот.

Зашто се у тексту новинарке „Данаса“ ин еxтенсо цитира тврдња редакције Н1 о томе како „власт на сваки начин хоће да угуши Н1“, када текст Антидота уопште не долази из тог домена? Спорни текст је евентуално споран јер је критичан, а критичан је јер се заснива на истим оним постулатима на које се позивају и „Данас“ и Н1: чињенице, критичко извештавање и јавни интерес. Упркос притисцима и нарученим кампањама, главно оружје Антидота и убудуће ће остати само истина и на провереним чињеницама засновано независно истраживање.

Аутор је главни и одговорни уредник Медијске мрежа Западног Балкана Антидот

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси