Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Осамнаест година од убиства новинара Милана Пантића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 06. 2019.

Аутор: Милан Никић Извор: Н1

Осамнаест година од убиства новинара Милана Пантића

У Јагодини је обележено 18 година од убиства новинара из тог града Милана Пантића поменом на градском гробљу, након чега су породица, пријатељи и колеге новинари положили цвеће на место где је Пантић убијен и на бисту на тргу који носи његово име.

Дописник Вечерњих новости из Јагодине Милан Пантић убијен је 11. јуна 2001. године "ударцима тупим предметом у главу" у улазу зграде у којој је живео са породицом, док се рано ујутру враћао из продавнице.

Пантић је писао о корупцији и криминалу у Јагодини и том делу Србије. Налогодавци и убице до данас нису откривени.

Члан Комисије за расветљавање убистава новинара Љиљана Смајловић је рекла да је веома огорчена што Тужилаштво за организовани криминал није покренуло истрагу "макар против Н.Н. починилаца".

"Ми у комисији мислимо да је убиство Милана Пантића добрим делом расветљено и да се оно тиче сумњивих приватизација о којима је писао. Убиство новинара је увек организовани злочин који је починила организована група, ту има налогодаваца и извршилаца и људи чији су интереси били угрожени", рекла је Љиљана Смајловић.

Она је навела да држава не би смела да пусти да се јагодинска полиција бави тим случајем "годинама".

"Држава мора да покаже да највиши ниво капацитета користи за убиства опасна за репутацију државе и за владавину права. Одавно је направљена грешка јер се држава није понашала према овом злочину онако како је требало. Ми верујемо да је злочин расветљен барем до оне мере до које је убиство Ћурувије било расветљено још 2007. године па смо опет чекали још осам година до оптужнице", казала је Љиљана Смајловић.

По њеним речима, Тужилаштво за организовани криминал дужно је да одговори зашто већ две године одбија захтеве и молбе Комисије за расветљавање убистава новинара да почне да се бави случајем убиства Милана Пантића.

"Ми ћемо да подржимо предлог овогодишњег добитника награде за новинарску храброст Џеремија Скејхила, да све из истраге комисије мора да се покаже грађанима. Чим пресуда за убиство Ћурувије буде правоснажна, ми ћемо да обелоданимо све што смо имали, а обелоданићемо једног дана и све што смо знали о убиству Милана Пантића и онда ће неко у држави морати да објасни грађанима зашто је све стајало", рекла је Љиљана Смајловић.

Заменик главног и одговорног уредника Вечерњих новости Милан Бабовић је казао да смо дочекали "пунолетство једног монструозног злочина", а да нема одговора ко је мучки убио Милана Пантића у ходнику зграде у којој је живео.

"Оно што нас храбри то је да има неких назнака из Вишег јавног тужилаштва да има неких помака у истрази. Ми као његове колеге се најискреније надамо да ће, пре свега, налогодавци овог монструозног убиства бити откривени и то је наш дуг према Милану. Нећемо одустати од борбе за истину о овом злочину", рекао је Бабовић.

Награда за новинарску храброст "Милан Пантић", коју додељују Вечерње новости, ове године је уручена америчком новинару и суоснивачу онлајн магазина "Интерсепт" Џеремију Скејхилу.

Шира јавност у Србији чула је за Скејхила у априлу када је на отварању дводневне међународне конференције "Крај некажњивости за злочине против новинара" у Београду, упутио извињење породицама настрадалих током бомбардовања зграде РТС-а 1999. године.

Скејхил се преко видео линка обратио присутнима у јагодинској Библиотеци наводећи да је почаствован што је добио награду названу по Милану Пантићу, новинару који је, како је рекао, "платио највећу цену зато што је радио свој посао".

Он је новчани део награде уступио новинару и књижевнику Мухарему Баздуљу за истраживачки текст о антивакцинашком лобију. Баздуљ је у име добитника награде примио повељу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси