Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јелена Клеут: Власт дубоко зарила шапе у медије у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 05. 2019.

Аутор: Бета, АП Извор: Нови магазин

Јелена Клеут: Власт дубоко зарила шапе у медије у Србији

Професорица Јелена Клеут са Одсека за медијске студије Филозофског факултета у Новом Саду изјавила је данас да је власт у Србији "зарила швоје шапе дубоко у медијску сцену", као и да није оптимиста када је у питању примена нове Медијске стратегије.

"Власт је зарила своје шапе дубоко у медијску сцену. Они живе од контроле коју имају над медијима. То је белодано и ствари треба назвати правим именом", казала је Јелена Клеут на Међународној научној конференцији "Медији између прокламованог и праксе" на Филозофском факултету у Новом Саду.

Она је подсетила да је једна од основних идеја Медијске стратегије из 2011. године била да држава "мора да изађе из власништва у медијима" и додала да је данас ситуација таква да данас имамо "више државе у медијима него пре прокламованог изласка".

"Формално, држава је углавном изашла из власништва у медијима, али суштински није. А сада имамо и нови ниво уласка државе у медије, преко државне компаније Телеком која улази у власништво над медијима, што представља утицај државе на медије на други начин", казала је Јелена Клеут.

Она је критиковала академску заједницу јер, како је рекла, "не учествује довољно у изради медијских експертиза", већ те експертизе "знатно чешће иду из медијске заједнице ка академској, уместо да буде обрнуто".

Клеут је навела да је била чланица Радне групе за израду нацрта нове Медијске стратегије, али је казала да "није оптимиста када је у питању примена стратегије, јер ће се увек наћи неко ко ће да крши законе", као што данас постоји "цела паралелна фантомска структура, која злоупотребљава принцип пројектног суфинансирања медијских садржаја од јавног интереса".

Коментаришући иницијативу да се у Србији формира фонд за финансирање непрофитних медија, она је казала да не треба сумњати да би Српска напредна странка и "њени сателити" направили "шуму невладиних организација", које би потом добијале новац из тог фонда, као што сада медији блиски властима добијају новац на конкурсима за пројектно суфинансирање које расписују локалне самоуправе.

Професорица новинарства са Факултета политичких знаности у Загребу Марина Мучало казала је да се уласком Хрватске у Европску унију на медијској сцени "ништа није променило набоље".

Она је навела да је велики проблем у Хрватској чињеница да је против око 1.300 новинара поднета кривична пријава за увреду, клевету и срамоћење.

Као посебан парадокс истакла је чињеницу да је Хрватска радио-телевизија (ХРТ) поднела чак 35 тужби против сопствених упосленика, што је оштро критиковала и Европска новинарска федерација (ЕФЈ).

Марина Мучало је навела да ХРТ кроз претплату на месечном нивоу "прикупи 14 милиона евра", што је, како је казала, "веома респектабилна цифра с којом би та медијска кућа морала изгледати далеко боље него што изгледа".

Она се заложила за јачање непрофитних медија, као и за отварање нових медија, малих старт ап пројеката, а поготово ако су и на енглеском језику.

Међународну научну конференцију "Медији и јавне политике – између прокламованог и праксе" организовао је Одсек за медијске студије Филозофског факултета у Новом Саду, уз подршку Медијског одељења Мисије ОЕБС-а у Србији.

Конференција је део пројекта "Улога медија у нормализацији односа на Западном Балкану" и одржава се од 2013. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси