Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво жели осуђене за убиство Ћурувије иза решетака
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 04. 2019.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

И поред вишедеценијских казни, Милан Радоњић и Ратко Ромић у кућном притвору чекају правоснажну пресуду за убиство београдског новинара

Тужилаштво жели осуђене за убиство Ћурувије иза решетака

И поред вишедеценијских казни за убиство новинара Славка Ћурувије, Тужилаштво за организовани криминал није било задовољно свим што је председница већа Снежана Јовановић прочитала на изрицању пресуде.

Како је Данасу потврђено у току јучерашњег дана, Тужилаштво за организовани криминал је 11. априла уложило жалбу Апелационом суду тражећи да двојица осуђених припадника Државне безбедности (ДБ) – Милан Радоњић и Ратко Ромић буду из кућног, пребачени у затворски притвор.

Како је први објавио Недељник, тужилаштво је затражило да се одлука Вишег суда у Београду преиначи и о истој поново одлучује. Данасу су из ТОК-а казали да је жалба поднета због узнемирења јавности, као и тога што у пракси није забележено да особе првостепено осуђене за убиство не буду у притвору до правоснажности пресуде.

Овакав захтев тужилаштва, према мишљењу адвоката Слободана Ружића који је на суђењу за убиство Ћурувије заступао његову породицу, потпуно је основан.

– Имајући у виду висину казне на коју су осуђени Радоњић и Ромић разумљиво ми је због чега тужилаштво тражи да се пребаце у притвор. Стварно, када неко за убиство добије 20 и 30 година затвора, казна кућног притвора делује неадекватно, каже Ружић, уз опаску да су разлози због којег су двојица припадника ДБ-а били у притвору и даље на снази.

С друге стране, адвокатица Зора Добричанин Никодиновић, која је бранила Радоњића и Ромића, није желела да коментарише жалбу тужилаштва, тврдећи да не зна о чему је реч и да јој нико није доставио жалбу. Када смо јој предочили садржај жалбе, казала је да никада није чула да неко коме је одобрен кућни притвор са електронским надзором буде враћен у притвор.

Подсетимо, Милан Радоњић и Ратко Ромић, бивши припадници ДБ-а, су у августу 2017. године, док је трајало суђење за убиство Ћурувије, били пуштени из притвора и стављени у кућни притвор са електронским надзором. Они су били ухапшени у јануару 2014. године под сумњом да су учествовали у убиству Ћурувије, а те сумње је недавно потврдило веће Посебног одељења Вишег суда у Београду осуђујући их на вишедеценијске казне. Поред њих осуђени су и бивши начелник ДБ-а Радомир Марковић, и бивши резервиста ДБ-а Мирослав Курак. Како су најављене жалбе на осуђујућу пресуде, случај убиства Ћурувије прелази у надлежност Апелационог суда у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси