Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уредник Фејк њуз трагача: Најаве ратова у медијима сваког трећег дана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 03. 2019.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Уредник Фејк њуз трагача: Најаве ратова у медијима сваког трећег дана

Најаве ратова се у српским медијима објављују сваког трећег дана и то су најопасније врсте лажних вести, изјавио је ФоНету уредник портала Фејк њуз трагач Стефан Јањић.

"Наше истраживање је показало да је Србија у рату са готово свим суседима, осим са Румунијом. Пре свега, ратујемо са Албанцима и Хрватима, то су наши најчешћи непријатељи", указао је Јањић. 

Он је оценио да су посебна опасност лажне вести које се базирају на национализму и стварању панике према суседним народима. Када је реч о најчешћим генераторима лажних вести, за Јањића ту нема много изненађења - предњаче таблоиди.

"На прва три места су Информер, Ало и Курир. Најпопуларније дневне новине у Србији са веома високим тиражом", прецизирао је Јањић.

Он сматра да публика ових таблоида није у довољној мери спремна да казни такву врсту манипулисања. Како је рекао, упркос томе што стижу и упозорења из Савета за штампу, таблоидима не пада тираж.

"То је врста лажи која једноставно прија - прија чути да Србију чека економско благостање у будућности или да Србију чека миллион мигова из Русије", објашњава Јањић.

Према његовим речима, људи немају навику да проверавају медијске садржаје, већ слепо верују ономе што прочитају. Јањић упозорава и да у онлајн сфери постоје опскурне фабрике лажних вести. 

"Открили смо портал који је сахранио више од 20 јавних личности за месец дана. То су начини на кој они сакупљају лајкове преко друштвених мрежа и стичу одређени профит", навео је Јањић. 

Уредник портала Фејк њуз трагач подсећа да постоје сатиричне, шаљиве вести "које никоме неће откинути главу", али постоје и оне које могу да науде и нанесу штету. Као пример вести које некоме могу ида угрозе живот, Јањић је поменуо некредибилна истраживања и информације о наводним новим лековима против рака, попут отрова зелене шкорпије и Теслине енергије. 

"Такве информације, не само да не могу да помогну, него могу да буду контрапродуктивне за оне који у у очајном положају траже лек за себе или неког из своје породице", предочио је Јањић.

Према његовој оцени, наш мозак би требало да буде алат којим се бранимо од лажних вести. Зато и саветује да будемо здраво сумњичави и опрезни и најпре видимо да ли нам је нешто чудно, да ли нека информација има смисла, ко стоји иза ње, да ли би неко од ње могао да има финансијску корист или да политички напредује. 

На тај начин ћемо смањити низ заблуда којима смо изложени, закључио је Јањић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси