Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Једини локални медиј који емитује програм на четири језика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 03. 2019.

Аутор: Дане Илић Извор: РТС

Једини локални медиј који емитује програм на четири језика

У време када су многе телевизије на мети различитих критика једна се издваја, чак и по врсти замерки које добија. Телевизија у Ковачици, која већ две деценије ради као једини локални медиј, емитује програм на четири језика намењен националним мањинама.

Марија Балоги, део је младе новинарске екипе и уредник програма на мађарском језику. Извештаје о догађајима значајним за живот заједнице припрема са колегама из српске, румунске и словачке редакције.

"Наша медијска кућа шаље јасну поруку да грађани могу да буду равноправни, да имају исте могућности, да развијају и чувају свој језик, културу, традицију и обичаје", каже новинарка.

Седамнаесторо запослених припрама двадесет четири часа радијског и телевизијског програма.

"Када обрађујемо неку тему, водимо рачуна да негујемо наш језик. Понекад наилазимо и на неразумевање гледалаца. Они очекују да свакога дана чују нешто ново на свом језику", каже Ањичка Хрчан из редакције на словачком језику. 

Ањичка Барду из редакције на румунском језику каже да никада за 17 година, од када ради, није било никаквих конфликата због верских или националних разлика.

"Много сам научила о обичајима и традицији Мађра, Словака, Срба и осталих заједница које овде живе. То је једно искуство више, једно ново знање", истиче Барду.

Уредник Телевизије Ковачица Мило Хрћан каже да се праве нове животне приче.

"Тако да се може видети какав је живот људи из одређених националних мањина које, морам са тугом да констатујем, полако нестају. За десетак година, ако се овако настави, Национални савети неће имати зашто да постоје", наводи Храћан.

Телевизија Ковачица, својеврсни медијски сервис Јужног Баната настао је 1971. године, када је покренут радио програм, а од 2001. емитују и телевизијски програм на четири језика.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси