Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За робо-новинаре нема монотоних и досадних послова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 03. 2019.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

За робо-новинаре нема монотоних и досадних послова

Робо-новинари раде посао који су до јуче радили људи, али о потпуној замени новинара од крви и меса роботима још се не размишља.

Засад све функционише у складу са Крафтверковим стихом „Ја твој слуга, ја твој работник“. Такозване робо-новинаре, у ствари програме вештачке интелигенције (ВИ), још нико не сматра претњом – штавише, и у самим редакцијама широм света поздрављају њихово ангажовање.

Користе их, између осталих, Ројтерс, Асошијетед прес, Блумберг, Вашингтон пост, Лос Анђелес тајмс и Монд. Програми су развијени још пре десетак година, а медији их последњих година све више користе за, како каже један од уредника, свакодневне монотоне послове који су новинарима постали досадни. Живи новинари, ерго, сада могу да се баве продуктивнијим и креативнијим пословима.

Углавном је у питању приређивање вести о спортским и изборним резултатима, као и вести из света финансија, мада се у неким случајевима вештачка интелигенција показала драгоценом када је у питању „чешљање“ база података.

Робо-новинари само раде посао који су до јуче радили људи, јер другачије није могло, али о потпуној замени новинара од крви и меса роботима још се не размишља. Онима који се баве вештачком интелигенцијом овим је бачена рукавица у лице.

„За мене је било изненађење када ми је доста новинара дошло и рекло: ’Радим на овоме сваке недеље, да ли постоји начин да се то аутоматизује?’, каже Џереми Џилберт, директор стратешких иницијатива у Вашингтон посту. „У питању су послови које више нико не жели да ради.“

Програм који користи Пост, Хелиограф, уведен је 2014. године за дневно праћење преко 500 изборних трка, као и за прикупљање локалних спортских резултата те информација из света бизниса.

Његова улога је, како кажу, да помаже уредничком тиму листа – конкретно, способан је да брже ажурира вести – и на томе се, засад, завршава употреба вештачке интелигенције. То истовремено омогућава новинарима да се фокусирају на остале послове, а реакције су генерално позитивне.

„Вашингтон пост има невероватан тим новинара и уредника и нико не жели да их замењује“, напомиње Џилберт.

40.000 двојезичних вести за пет минута

Дамјан Редклиф са Универзитета Орегон истиче да је у редакцијама широм света приметан велики степен прихватања потенцијала вештачке интелигенције, илити робо-новинарства.

„Ти програми су у стању да понуде брзину и тачност, као и да буду значајна подршка малим редакцијама и новинарима који су изложени притиску рокова“, наводи професор Редклиф који се бави бизнис моделима у новинарству.

На прошлогодишњим изборима у Швајцарској за потребе медијске групе Тамедија програм назван Тоби произвео је око 40.000 вести, на француском и немачком, о резултатима из сваке од 2.222 швајцарске општине, и то за свега пет минута.

Норвешка новинска агенција НТБ користи програм за ажурирање спортских резултата на сваких 30 секунди.

Лос Анђелес тајмс има програм Квејкбот који емитује вести о земљотресима у том региону, али се делом користи и за ажурирање базе података о убиствима.

Подаци о зарадама свега неколико стотина компанија агенција АП је захваљујући програму вештачке интелигенције сада повећала на 3.000 компанија, а ове године из те агенције су најавили да ће уз помоћ компаније Аутомејтед инсајт лансирати компјутерски генерисане најаве утакмица америчке колеџ кошарке.

Агенција Ројтерс је прошле године пак најавила покретање програма Линкс инсајт који користи аутоматизовану анализу података како би идентификовао трендове и разне аномалије, те на основу тога сугерисао новинарима на којим би причама требало да раде.

У редакцијама су свесни ограничености оваквих компјутерских програма, али признају да се понекад дешава да ти програми успеју тамо где човек није.

Уз помоћ таквог програма истраживачки тим Атланта џорнал конститушн открио је 450 случајева у којима су лекари изведени пред регулаторна тела или судове због недозвољеног сексуалног понашања, али је скоро половина њих задржала своје дозволе за обављање лекарске праксе.

Јањић: Ем скупо, ем не доноси уштеде

Шира употреба вештачке интелигенције у медијима у Србији захтева, за почетак, озбиљна улагања, за шта је мало који медији тренутно платежно способан.

То је један од разлога зашто Агенције Бета не размишља о набавци програма вештачке интелигенције. Други је, како наводи њен главни и одговорни уредник Драган Јањић, уверење да тако нешто не доноси много уштеда.

За разлику од колега из светских агенција, Јањић за Цензоловку каже да не верује у широку употребу вештачке интелигенције у новинарству, али додаје и да према роботима гаји специфичну одбојност.

„Лично не верујем у широку примену ВИ у новинарству јер сматрам да је свака вест посебна прича. Примена ВИ у новинарству помало вуче целу причу на такозване ботове, што код мене изазива одбојност“, наводи главни и одговорни уредник Бете.

Слаже се, ипак, да је разне компјутерске програм могуће употребити за емитовање спортских, политичких и других кампања, „где се рутински понављају неке ствари“. Али, како напомиње, за њега кампање нису новинарство, већ пропаганда, док је преношење спортских резултата „тек нумеричко бележење исхода неког такмичења“.

„Иако не користимо програме вештачке интелигенције, Бета има нека софтверска прилагођавања која олакшавају рад. На пример, софтвер аутоматски уноси датум и место на текст који се емитује, ставља потпис аутора и уредника и томе слично. Могуће је означити вест тако да за одређену платформу буду прерађена само, рецимо, прва два пасуса. Али и тада ’људски фактор’ мора да прочита завршну верзију како се не би догодило да се прескочи нешто заиста битно“, наводи Драган Јањић.

 ЊУЗ ПРЕЗЕНТЕРИ КОЈИ НЕ ЗНАЈУ ЗА УМОР

Кинеска новинска агенција Синхуа представила је у новембру прошле године двојицу њуз презентера који се никад неће пожалити на умор и преоптерећеност послом.

У сарадњи са кинеском компанијом Согоу, Синхуа је развила програм вештачке интелигенције који омогућава креирање дигиталних њуз презентера способних да науче да симулирају глас, мимику и гестикулацију стварних ТВ њуз презентера.

Као резултат, гледаоцима се на енглеском језику обратио дупликат водитеља Жанг Жаоа, док је за програм на кинеском језику представљена копија водитеља Ки Хаоа.

„Не само да могу да  будем са вама 24 часа свих 365 дана у години него могу да се бескрајно копирам и доносим вам вести са различитих места“, поручио је гледаоцима клон Ки Хаоа.

И док критичари на овакве програме гледају с великом дозом скепсе, указујући на постојећа настојања кинеских власти да уз помоћ напредних технологија контролишу своје грађане, дигитални њуз презентери ипак се суочавају с границама.

„Све док сам опскрбљен текстом који треба да изговарам, могу да звучим и говорим као прави њуз презентер“, поручио је гледаоцима клон Ки Хаоа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси