Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Против Пинка због говора мржње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 03. 2011.

Извор: Вечерње новости

Против Пинка због говора мржње

Савез јеврејских општина Србије подноси тужбу због антисемитизма у ријалити програму "Двор"



Последњи скандал у ријалитију "Двор", тачније изјава Маје Николић да мрзи Јевреје, која је узбуркала домаћу јавност, добиће епилог на суду.

Председник Савеза јеврејских општина Србије Александар Нећак рекао је да ће поднети пријаву против телевизије Пинк, али ће пред законом одговарати и они који су у поменутом ријалитију ширили говор мржње.

- Највероватније ћемо већ данас поднети пријаву против Пинка, који нам се није обратио ни речју - рекао је, за "Новости", Алексадар Нећак.

- Нико нам се није извинио, ни Пинк, ни то двоје учесника. Напротив, та телевизија је врло вешто избегавала било какав контакт са нама. То је њихово право, а наше право је да заштитимо себе, али и државу Србију, јер то неће добро одјекнути споља, ако исцури. С друге стране, портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић поднео је кривичну пријаву против извршиоца. Њихове изјаве да они то нису рекли, не могу да нас задовоље. Не интересују нас учесници, већ како је могуће да Пинк, који користи националну фреквенцију, шири говор мржње. Замолио сам да ме прими председник Републике, а обратили смо се и премијеру и министру полиције. Велики број људи подржава то што је речено у "Двору", али, с друге стране, добили смо многобројне мејлове и телефонске позиве од грађана Србије који су згрожени, дају нам подршку и извињавају се у име оних који су то изговорили.

Портпарол Републичке радиодифузне агенције Србољуб Богдановић истакао је да постоји извештај у вези са новонасталом ситуацијом на "Двору", који ће бити разматран на седници Савета РРА, али она највероватније неће бити одржана ове недеље.

- Уколико Савет РРА буде сматрао да треба да реагује, то ће бити одлучено на седници - казао нам је Богдановић.

- Савет ће у том случају покренути неки од поступака из своје надлежности, а то би могла бити прекршајна пријава.

Певачица Маја Николић огласила се јуче саопштењем у којем се наводи да није шовиниста, већ су поједини медији лоше интерпретирали њену изјаву, и да се извињава Јеврејима.

- Никад нисам рекла да мрзим и да не поштујем било који народ или људе било које вероисповести. Из појединих медија је извучена и само делимично пренета моја изјава, која је добила другачију конотацију од онога што сам заиста рекла. У сваком народу има добрих и лоших људи. Моја реченица: "Не волим Јевреје", односи се на ситуацију коју смо сви преживели за време НАТО агресије, а под тим нисам подразумевала јеврејски народ у целини, већ само оне који су доносили одлуку о бомбардовању наше земље. Овом приликом се извињавам и желим да кажем да је мој патриотизам велики, али да никад нисам била шовиниста и нисам васпитана да мрзим. Жао ми је због непријатности коју су претрпели Јевреји у Србији због овако лоше интерпретиране изјаве, али ћу такође урадити све да надокнадим моралну штету коју су ми нанели поједини медији због контекста у који су ставили моју изјаву. Помозите ми да исправим неправду.

Антрфиле: Њихов став није и наш

На питања како ће Пинк реаговати на тужбу Савеза јеврејских општина Србије и да ли ће покренути званични поступак против Маје Николић због говора мржње и антисемитизма, портпарол Пинка Тања Војтеховски јуче је за наш лист рекла:

- Маја Николић је санкционисана дисквалификацијом због вербалног насиља и говора мржње. Као и сваки дисквалификовани такмичар, неће добити хонорар. О даљим корацима одлучиће правни тим ТВ Пинк. Наша телевизија се након инцидента оградила од тога што су уживо у програму изрекли Маја Николић и Милош Бојанић, окарактерисала то као инцидент и говор мржње, и у саопштењу се извинила као емитер свима онима којима су те изјаве на било који начин повредиле осећања или достојанство. Још нисмо добили тужбу од Савеза јеврејских општина Србије. Надамо се да јавност може да разлучи да ставови Николићеве и Бојанића о јеврејском народу никако нису и ставови ТВ Пинк.

Амбасадор згрожен

Говор мржње осудио је и израелски амбасадор у Београду Артур Кол, који у саопштењу наводи да је згрожен антисемитским садржајем који је емитован у "Двору".

- У последње време смо сведоци пораста антисемитских инцидената у Србији, а последњи у низу је уједно и највидљивији. Ова чињеница изазива забринутост и захтева пуну пажњу релевантних државних органа. Још једном се потврђује неопходност образовања против било ког облика мржње. Незнање доводи до шовинизма, ксенофобије и расизма, и отвара простор за продубљивање подела и насиље - навео је израелски амбасадор Артур Кол, и додао да очекује да највиши представници политичког, верског и културног живота осуде јавне антисемитске испаде

С. Д.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси