Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕУ: Постигнут договор о директиви о ауторским правима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 02. 2019.

Извор: Ал Џазира

ЕУ: Постигнут договор о директиви о ауторским правима

Приједлог директиве покренуо је жесток лобистички рат медијских кућа и умјетничке индустрије те технодивова и поборника слободе интернета.

Представници трију еуропских институција, Вијећа, Комисије и Парламента, коначно су у сриједу навечер постигли сугланост у вези нових правила о ауторским правима, која би требала донијети праведније накнаде креаторима садржаја на којима велика средстава зарађују интернетске платформе.

„Напокон смо добили модерна правила о ауторским правима, што је велики успјех  за цијелу Еуропску унију, који је одавно требао бити постигнут“, изјавио је повјереник за дигитално тржиште Андрус Ансип, преноси Хина.

Договор је постигнут након тродневног разговора у којем суђелују представници Вијећа, Комисије и Парламента.

Лобистички рат

Сада преостаје да га службено потврди Вијеће ЕУ-а и ЕП-а на пленарној сједници прије еуропских избора крајем свибња ове године.

„Преговори су били тешки, али оно што је битно на крају је да имамо праведан и уравнотежен резултат који је прикладан за дигиталну Еуропу: слободе и права корисника интернета бит ће побољшани, наши креатори ће бити боље награђени за свој рад, а интернетско господарство ће имати јаснија правила за рад и успјех“, додао је Ансип.

Приједлог директиве, који је Комисија представила у рујну 2016. године, покренуо је један од најжешћих лобистичких ратова у повијести Bruxellesa, у којем су снаге одмјеравали на једној страни медијске куће и умјетничка индустрија, а на другој технодивови и поборници слободе интернета.

Велика битка се водила око чланака 11 и 13, који дају право медијским издавачима да монетизирају своје садржаје на интернетским сајтовима попут Google Newsa, а такођер ће моћи лакше уочити и проналазити кршења ауторских права на сајтовима попут Youtubea.

Један од дијелова приједлога измјена закона око којег су се највише „ломила копља“ односи се на Чланак 11, према којем би интернет компаније морале да плаћати „порез на линкове“, што значи да би морали да би морали плаћати прије свега агенцијама, новинама и часописима објављивање њихових наслова, фотографија и текстова на својим сајтовима.

Спорни чланци 11 и 13

Друга „оспоравана“ точка, Чланак 13, предвиђао је обвезу технолошких платформи да „филтрирају“ садржаје које људи постављају на њих и да провјере је ли дошло до кршења ауторских права.

Технолошке платформе и интернет активисти подигли су прошле године глас против одлуке ЕП-а о реформи регулативе о заштити ауторских права, која би ауторима видео снимака, глазбених бројева, произвођачима вијести и власницима других права омогућила да захтијевају компензацију за објављивање њиховог садржаја „онлине“.

С друге стране, присташе ових реформи су биле задовољне одлуком ЕП-а, па је тако предсједник Еуропске удруге ауторских скупина – GESAC Anders Lessen рекао тада да „данашњи дан представља побједу за Еуропу и за њезину неовисност од неколицине технолошких гиганата који су профитирали од застарјелог закона“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси