Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сaнкције против нападача на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2011.

Извор: Данас

Сaнкције против нападача на новинаре


Реакције у оба удружења новинара Србије

Пожаревац - Поводом претњи смрћу и напада на дописника из Пожаревца Момчила Вељковића од стране власника кафића „Шанса“ Зорана Петровића Петрике, реаговала су оба удружења новинара Србије, најоштрије осудивши Петровићево понашање. УНС и НУНС су још једном позвали све надлежне институције да обезбеде новинарима несметани рад.

Подсећања ради, на колегу Вељковића је, док је узимао изјаву од председника Градског одбора ДС-а Жарка Пивца, физички насрнуо и уз низ погрда и претњи избацио га власник кафића „Шанса“ Зоран Петровић Петрика, запретивши му да ће га убити када га следећи пут буде видео.

Према речима председника УНС-а Нина Брајовића, претње које је добио Вељковић треба да буду третиране и санкционисане онако како је то предвиђено новим кривичним закоником.

- Новим законом требало би да новинари буду боље заштићени него што је то раније био случај. Наиме, закон треба превентивно да делује, и да одвраћа оне који су спремни, упркос свему, да и даље прете и насрћу на новинаре у Србији. Због претњи изречених новинарки Бранкици Станковић једном младићу је одређена казна затвора, што је доказ да се нови кривични законик примењује - каже Брајовић.

Према његовим речима, посао новинара је да се скрене пажња правосудним органима да се закон у оваквим и сличним случајевима доследно примењује.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић напоменуо је у разговору за наш лист да и овај случај из Пожаревца показује да се 2010. година завршава онако како је и протекла - у знаку напада на новинаре.

- На новинаре насрћу сви, од криминалаца до политичара. Оно што је занимљиво је да се насиље из Београда, где смо имали случај напада на Теофила Панчића, сели у унутрашњост, где је све више оваквих и сличних случајева. Поставља се питање шта ми можемо да урадимо. Осим професионалне солидарности, нама заправо ништа друго не преостаје - напоменуо је Обрадовић.

Он је подсетио на чињеницу да се новинари новим кривичним законом третирају као службена лица.- Све док правосуђе и други надлежни органи не санкционишу нападе на новинаре много оштрије него што су до сада чинили, овакви случајеви, као што је напад на колегу Вељковића у Пожаревцу, неће бити изузетак већ правило.

Треба нагласити да напад на службено лице предвиђа казну од једне до седам година затвора, али одговор и даље лежи на правосуђу, које овакве и сличне нападе не третира онако како би требало - каже Обрадовић.

Другу страну медаље, додао је он, представља општа атмосфера у друштву која једноставно подстиче насиље.Након физичког напада на Момчила Вељковића из Пожаревца од стране власника кафића „Шанса“, Зорана Петровића- Петрике огласио се саопштењем и пожаревачки „Отпор“ који наводи да то није прву пут да пожаревачки кафеџија Зоран Петровић звани Петрика напада новинаре, отпораше и друге људе, делећи неку своју правду.

У нашој канцеларији више пута стизале су пријаве од разних људи жалећи се на његово малтретирање. Долазили су тражећи од нас помоћ како би се стало на пут његовом „ понашању“.

Против њега је поднешено много прекршајних пријава због ремећења јавног реда и мира, као и за насилничко понашање.

Полиција је поводом напада на Момчила Вељковића узела изјаву од нападнутог новинара и о томе начинила службену белешку.

- Пожаревачка полиција саслушала је Зорана Петровића и још прикупља изјаве од градоначелника Пожаревца Миодрага Милосављевића, начелника Браничевског управног округа Горана С. Петровића, народног посланика Жарка Пивца и директора пожаревачког „Водовода“ Ненада Ратића, који су били сведоци. После тога проследићемо извештај надлежном тужилаштву и они ће утврдити да ли има кривичног дела који се гони по службеној дужности и, ако га има, утврдиће његову квалификацију - рекла је портпарол ПУ Пожаревац Јасмина Тишма.

Антрфиле : Приватна тужба

Нападнути новинар Момчило Вељковић рекао је да ће против нападача Зорана Петровића поднети приватну кривичну тужбу због увреда и понижења, а по окончању тог процеса покренуће парнички процес, где ће тражити одштету од газде кафића „Шанса“ због повреде угледа и части, као и за нанесени душевни бол.

Р. Б.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси