Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Санадерови црни фондови и за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 12. 2010.

Извор: Б92 онлајн

Санадерови црни фондови и за медије


Загреб - Бившем премијеру Хрватске Иви Санадеру део нелегално извученог новца из државних предузећа, "послужио је за овладавање медијима", пише загребачки Вечерњи лист.

За локалне медије, Осјечку телевизију и "Хрватски лист" у Задру, по Санадерову налогу из црног фонда било је исплаћено преко 700.000 евра, пише тај дневник.

"Вечерњи лист" је навео да је Санадер у договору с градоначелником Загреба Миланом Бандићем, обезбедио ХДЗ-у 50 процентно учешће у управљачким правима З1 телевизије.

У оквиру одбране у истрази о афери "Фими медије" преко које су се "исисавале" паре из државних предузећа, бивши шеф царине и благајник ХДЗ-а Младен Баришић, који је раније био Санадеров велики пријатељ, тврди да је главни оперативац за овладавање медијима био бивши портпарол ХДЗ-а, а потом владе, Ратко Мачек, пише лист.

Баришић тврди да је, према директном Санадеровом наређењу, два пута Мачеку дао готовину којом је требало решити локалне медије.

Мачек је у изјави за тај лист рекао да Баришић лаже, да с Осјечком телевизијом није имао баш никакве везе, а да с "Хрватским листом" везе има само тако што је, кад су се те новине продавале, повезао адвоката са уредником листа Ивицом Маријачићем.

Према Баришићевим тврдњама, у случају Осјечке телевизије реч је била о плаћању дугова за ту медијску кућу, и у ту је сврху из "црне благајне" у Славонију отишло 300.000 евра.

У октобру је против Санадера и Баришића поднета анонимна кривична пријава у којој им се на терет ставља то што је за Осјечку телевизију набављено 1,5 милиона куна (око 200.000 евра) за опрему која је увезена без плаћања царине.

У пријави се као кривац за кршење царинских прописа наводи Баришић, а за Санадера да је налогодавац.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси