Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У ЕУ преко РТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2010.

Извор: Дневник

У ЕУ преко РТВ


Дунавска медијска мрежа


Радио-телевизија Војводине се као једина медијска кућа у Дунавском региону која емитује програм на десет различитих језика кандидује да буде координатор Дунавске медијске мреже (ДАМЕ) која ће званично бити основана крајем месеца у Новом Саду, поручио је помоћник директора Радиодифузне установе Војводине Душко Шушак представницима амбасада подунавских земаља у Сремским Карловцима.

Са пројектом ДА-МЕ мреже јуче су упознати представници амбасада Босне и Херцеговине, Мађарске, Румуније, Бугарске и Украјине. Идеја о Дунавској медијској мрежи настала је из потребе за повезивањем и бољом разменом информација у региону у којем живи око 300 милиона људи.

Тренутно не постоји институција која на једном месту сакупља медијске материјале целог региона, не постоји дневна размена информација, нити размена специјалних привредних и других битних података. Све то, али и формирање заједничке медијске архиве, организовање регионалних радијских и телевизијских фестивала и стручних семинара биће задатак Дунавске медијске мреже. Представници амбасада подунавских земаља оценили су то као добру идеју.

- Огромна је предност у повезивању. Најбитније је да као регион спознамо једни друге након 20 година раздвојености. Имамо заједнички циљ, улазак у Европску унију и мислим да ћемо управо разменом информација и разумевањем заједнички брже ући у ЕУ - изјавио је амбасадор БиХ у Србији Бориша Арнаут.

Према мишљењу отправника послова у Амбасади Мађарске Балажа Силађија, најважаније питање будуће мреже није где ће бити њен центар, већ како ће функционисати сарадња.

- Мислим да овде не причамо о централној улози, али РТВ ће у смислу организације сигурно имати важну улогу. Свакако морамо наћи начин за сарадњу како бисмо што боље спровели овај пројекат. Можда ће та сарадња имати више функција, па ће на пример Будимпешта бити други центар и тако ће се формирати права мрежа - наводи Силађи.

Састанак са представницима амбасада подунавских земаља увод је у велику оснивачку конференцију Дунавске медијске мреже која ће бити одржана у Новом Саду крајем месеца. Учешће на тој конференцији до сада је потврдило око 300 делегација из свих 14 земаља Дунавског региона. Осим декларације, 29. октобра у Новом Саду биће оформљен и Савет конференције који ће дефинисати најбољи начин да се идеја о медијском повезивању спроведе у пракси.

Антрфиле : Декларација као полазиште

- Од Дунавске медијске мреже очекујемо да нас све државе које смо позвали подрже у нашој иницијативи да сачинимо декларацију која ће бити полазиш те у институционализовању Дунавске стратегије и дунавске мреже, што ће допринети професионалној, квалитетној и успешној сарадњи - сматра Душко Шушак.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси