Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Николић-Соломон: Пуна подршка ОЕБС-а новинарима „Дневника“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 09. 2010.

Извор: Дневник

Николић-Соломон: Пуна подршка ОЕБС-а новинарима „Дневника“

ОЕБС подржава одлуку запослених у „Дневник Војводина пресу“ да прихвати понуду већинског власника ДВП - немачке компаније WAC, јер сматра да је то добро и за новинаре, као и за судбину „Дневника“, настаријих новина у Војводини на српском језику.

- Ова понуда је добра и за новинаре, односно све запослене, и за WАС. Мисија ОЕБС у Србији подржава сваку промену која ће довести до побољшања тешке ситуације у новосадском „Дневнику“. Значајно је да „Дневник“ као значајно гласило на подручју Војводине и са веoма дугом традицијом добије перспективу, која ће, с једне стране, омогућити опстанак овог листа, а с друге стране бољу будућност и социјални статус запослених новинаре. И зато је став ОЕБС да је ово добар потез и WAC и новинара који су прихватили понуду, истиче шефица одељења Мисије ОЕБС за медије у Србији Драгана Николић Соломон.

Представница ОЕБС-а истиче да ова организација с пажњом прати све приватизације, па и актуелну ситуацију везану за понуду промене власништва у „Дневнику“.
- И наравно, учествујемо и помажемо актуелним властима како би се донела и стратегија која би у већој или мањој мери побољшала услове за рад новинара у будућности. И ми позивамо такође и новинаре „Дневника“ да се придруже јавној дискусији 27. септембра у којој ће бити речи о штампаним медијима, као и о концентрацији власништва над медијима, каже Николић Соломон. Она подсећа да су поред угледног француског „Фигароа“ и новинари престижног немачког „Шпигла“ имали власништво над акцијама своје компаније и да су у „Шпиглу“ у једном моменту новинари преузели већински пакет акција од оригиналног власника.

- У Србији имамо случај листа „Данас“ чији су власници новинари, као и у Радио Србобрану. Тако власништво на најбољи начин мотивише све запослене да побољшају и професионалне стандарде и ниво извештавања, како би се гласило у њиховим рукама продавало на добробит свих, указује представница ОЕБС и истиче да ОЕБС пружа пуну подршку новинарима и запосленима у „Дневнику“.
Д. Миливојевић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси