Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ОЕБС: Обелоданите ко држи медије!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 09. 2010.

Извор: Курир

ОЕБС: Обелоданите ко држи медије!

У Мисији ОЕБС у Србији сматрају да је нужно обезбедити јавност власништва над медијима како би се знало ко и како утиче на њихову независност.

Београд - Од кључне важности је да се зна ко контролише српске медије!Ово је одговорено Куриру на упит који смо послали после серије написа у којима је откривено на који начин је власник „Делта холдинга“ Мирослав Мишковић успео да овлада и медијским простором Србије.

Драгана Соломон-Николић, шефица одељења Мисије ОЕБС за медије у Србији, подсећа да су и они и Савет Европе подржали радну групу Министарства културе у изради нацрта закона о медијској концентрацији и транспарентности власништва.

- Нацрт је прошао јавну расправу, која је окончана крајем јануара прошле године. Међутим, овај нацрт још није ушао у скупштинску процедуру. Да би грађани Србије могли да на адекватан начин процене информације које добијају из неког медија, потребно је да знају ко је власник. У прилог томе говоре и препоруке Савета Европе - каже Николићева.

Она наводи да, осим тога, „транспарентност власништва омогућава и државним органима да спрече стварање штетних монопола у области медија и тиме очувају разноврсност мишљења и информација“.

- Дискусија о штампаним медијима, која се одржава 27. септембра у просторијама Народне банке Србије у оквиру јавне расправе о будућности медијске сцене у Србији, бавиће се, између осталог, овим питањем уз учешће стручњака Савета Европе. Сви штампани медији су позвани да активно учествују о овој јавној дискусији - поручила је Николићева.
Г.Р.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси