Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Укидају преносе!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 08. 2010.

Извор: Курир

Укидају преносе!

Славица Ђукић-Дејановић тврди да РТС није у обавези да преноси седнице парламента, Александар Тијанић поручује да им Скупштина дугује три милиона евра




Београд - Дочекасмо и тај дан! Други програм РТС у време заседања Скупштине Србије највероватније убудуће више неће бити резервисан за седнице парламента! Оне су у прошлости знале да потрају до дубоко у ноћ и да на тај начин у потпуности сруше концепцију Јавног сервиса.

На констатацију председнице Скупштине Славице Ђукић-Дејановић да РТС није у обавези да преноси седнице парламента док му се не плати бар део трошкова огласио се и директор Јавног сервиса Александар Тијанић.

- Мислим да ће се наћи договор за неки наредни период како би дугови били отплаћивани у ратама, али о томе се мора разговарати - наглашава Дејановићева.

Тијанић у изјави за Курир каже да су дугови Скупштине према кући коју води озбиљно велики и да би то могло да отежа преносе седница на РТС 2.

- Према последњим финансијским извештајима, Скупштина нам за последње две године дугује три милиона евра! До сада нису уплатили ни један једини динар! Послали смо званично писмо њиховим представницима како бисмо иницирали разговоре за решење проблема који траје већ дуже време. Засад нисмо добили никакву повратну информацију, али ускоро се морају започети разговори - поручује Тијанић.

На питање да ли то значи да у скорој будућности можда више не буде преноса Скупштине, даје занимљив одговор:

- То нисам рекао ја, то сте рекли ви. Али могу да кажем да је ваша констатација тачна!

Тијанић напомиње да ће се тешко постићи компромис без чврстих гаранција да ће се дуговања наплатити.

- Због таквог понашања државне институције трпе телевизија и грађани Србије који је финансирају. Трпи и наша уређивачка политика јер не можемо да емитујемо одређене програме - закључује Тијанић.Он је захвалио Славици Ђукић-Дејановић на изјави да РТС није у обавези да емитује преносе без надокнаде. Дејановићева је дан раније најавила да се парламентарци у посланичке клупе враћају 13. септембра.

Антрфиле : Закон: РТС није обавезан

У РРА до закључења овог броја нисмо добили одговор на питање какав ће бити став уколико изостане дијалог на релацији РТС

- Скупштина. Међутим, према слову закона, јасна законска обавеза из које би произлазило да РТС мора да преноси скупштинска заседања - не постоји. У Закону о радиодифузији пише да су програми који се производе и емитују у оквиру Јавног сервиса од општег интереса, уз посебну назнаку да ова одредба обухвата и информативне програме.
Сандра Малишић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси