Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нећу да поднесем оставку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 08. 2010.

Извор: Данас

Нећу да поднесем оставку

Министар културе Небојша Брадић говори за Данас



- Измене и допуне Закона о јавном информисању донеле позитивне помаке
- Чак и без иједне казне слика јавног информисања је промењена


Београд - Иако је Уставни суд Србије недавно већину измена и допуна Закона о јавном информисању након скоро годину дана прогласио неуставним, министар културе Небојша Брадић оцењује у разговору за Данас да су ове измене донеле позитиван помак на медијској сцени Србије.

- На захтев медијске и шире јавности да би због ове одлуке Уставног суда требало да да оставку, министар културе одговара да нема намеру да то учини и да ће наставити да се залаже за висок степен слободе изражавања.

- Министарство културе је, упркос критикама медијске јавности, тврдило да су измене и допуне Закона о јавном информисању у складу са Уставом.

-Како коментаришете то што је недавно Уставни суд Србије већину ставки ових измена прогласило неуставним?

- Измене и допуне Закона о јавном информисању имале су свој смисао и разлог постојања у времену доношења. С обзиром на то да код нас механизми саморегулације нису заживели, а због чињенице да су поједини медији на најбруталнији начин кршили етичке, цивилизацијске и законске норме, било је неопходно хитно реаговати. Министарство културе је то и учинило и стало иза овог законског предлога с намером да се таквом бахатом, осионом и деструктивном понашању стане на пут. Иако је Уставни суд неке од ставки прогласио неуставним, измене и допуне су донеле позитивне помаке, посебно када је реч о презумпцији невиности и очувању достојанства људи, друштвених или етничких група. Чак и без иједне казне слика јавног информисања је промењена. Нема више ексцесних случајева. Одлуку суда не коментаришем, као што и не одустајем од борбе за цивилизовани информативни простор.

- Који је следећи потез Министарства у вези с овим питањем?


- У јеку је рад на изради медијске стратегије, која подразумева и свеукупну хармонизацију домаћег законодавства са европским и предлог јединственог закона, који ће темељно регулисати област јавног информисања. То ће бити и прилика да оно што у овом законском решењу треба мењати променимо, али на начин који ће и даље обезбеђивати борбу за подизање стандарда и нивоа квалитета.

- Новинарска удружења су Вас након изјашњавања Уставног суда позвала да дате оставку. Како коментаришете таква реаговања?

- Немам намеру да поднесем оставку. Министарство културе је у последњем периоду умногоме допринело да се сфера информисања побољша и помогне материјално. Атмосфера је здравија и отворенија, нема притисака на медије, као што нема ни притисака од медија, што је био случај пре доношења измена и допуна Закона о јавном информисању. Иако су неке ставке проглашене неуставним, цела ствар је „протресла“ јавно мњење. У први план је поново испливала одговорност. Сматрам да је у информативној сфери клима промењена набоље, и да је то добра вест за све.

- Можете ли да оцените стање у медијима, као и слободу изражавања у Србији током Вашег мандата?

- Стање у медијима је питање које подразумева разне аспекте. Економски положај медија, приватизација, услови у којима медији раде, али и ниво квалитета рада, само су нека од питања, а нажалост, ни на једно од њих се не може једнозначно одговорити позитивно, у смислу да стање не захтева промене. И као приватно лице и као министар, увек сам се залагао за висок степен слободе изражавања, али и за висок степен одговорности према изговореној и јавној речи, а то ћу наставити и убудуће. Степен слободе изражавања у медијима у Србији је висок, у нивоу са развијеним земљама, и то је један од ретких аспеката медијске сфере за који могу да кажем да је на оптималном нивоу.

- Шта очекујете од медијске стратегије која је најављена за јесен?

-Изузетно је важно донети Медијску стратегију, која ће бити основа за уређење медијског тржишта. Њеном применом лоша решења биће поправљена, а оно што је угрозило пословање медија биће постављено на европски пут. Медијску стратегију доносимо водећи рачуна о јавном интересу у области информисања, али и о најбољим примерима европске праксе. Детаљна анализа медијског тржишта у Србији указаће на смернице деловања како би се достигао циљ уређења овог тржишта по највишим могућим европским стандардима. Усвајање Медијске стратегије битно је и за редефинисање позиције локалних и регионалних медија, што је важно из угла децентрализације и регионализације, који су значајни задаци на путу евроинтеграција Србије.

Антрфиле : Нацрт медијске стратегије 4. октобра

Јавна расправа о препорукама медијске студије, коју су израдили европски експерти, почеће 2. септембра и трајаће до 4. октобра, када ће бити представљен нацрт медијске стратегије, каже за Данас Наташа Вучковић-Лесендрић, помоћница министра културе задужена за медије. Према њеним речима, ОЕБС ће организовати шест округлих столова на различите теме које су у медијској студији издвојене као битне за медијску сцену Србије.
2. септембар - тема: Савет за штампу и штампани медији.
9. септембар - тема: регулаторна тела и дигитализација.
16. септембар - тема: државна помоћ медијима.
23. септембар - тема: јавни сервиси и комерцијални емитери.
27. септембар - остала питања.
4. октобар - презентовање документа, односно нацрта медијске стратегије.
Бојан Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси