Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Позив новинарима на јавну расправу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 08. 2010.

Извор: Данас

Позив новинарима на јавну расправу

Израда медијске студије за стратегију реформе медија у Србији

Београд - Јавна расправа о медијској студији, која ће бити основ за израду стратегије реформе медија у Србији, очекује се у септембру, а новинарска удружења већ су почела да се припремају за своје „наступе“.

Удружење новинара Србије (УНС) позвало је новинаре да шаљу предлоге и сугестије о медијској студији, како би помогли представницима овог удружења да се припреме за јавну расправу која ће бити одржана на јесен unsinfo@uns.org.rs.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) је заједно са Локал пресом, Асоцијацијом независних електронских медија (АНЕМ) и Независним друштвом новинара Војводине (НДНВ) већ формирало радне групе које ће се бавити нацртом медијске студије, а потом ће у јавној расправи представити и своје виђење медијске стратегије. Међу њима постоји консензус да у међусобним разговорима и консултацијама са медијским експертима понуде готова решења, али и утврде „линију испод које неће ићи“. Како сазнајемо, ове четири асоцијације већ су постигле прелиминарни договор, који ће још утврдити до септембра.

Како је раније најављено, очекује се одржавање шест радионица посвећених расправи о медијској студији, након чега ће бити израђен нацрт медијске стратегије, који ће такође бити на јавној расправи пре усвајања. Очекује се да нацрт буде завршен до краја октобра.

Када је реч о претплати, трећина би остајала РТС-у, а остало би се по договореном кључу делило регионалним, мањинским и емитерима цивилног сектора. У медијској студији препоручује се и да новинска агенција Тањуг буде трансформисана у невладину и непрофитну јавну институцију. Што се тиче локалних штампаних медија, експерти предлажу подршку државе.

Медијску јавност, за сада, највише је „заинтересовао“ предлог о увођењу регионалних јавних сервиса, и самим тим промену статуса Радио-телевизије Војводине, који су многи оценили као неизводљив.

Антрфиле: Предлози Европске комисије

Подсетимо, медијска студија коју су израдили европски експерти ангажовани од делегације Европске комисије у Београду, представљена је крајем јуна ове године. Међу предложеним решењима, експерти су истакли да би у Србији требало задржати један јавни сервис (РТС) на националном нивоу, али и оформити још 15 регионалних, који би се равноправно финансирали из претплате и прихода од оглашавања. Предложено је и да би требало да постоје највише две комерцијалне телевизије на националном нивоу.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси