Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СОС канал се жали на одлуке РРА и РАТЕЛА
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 07. 2010.

Извор: Политика

СОС канал се жали на одлуке РРА и РАТЕЛА

Спор између СОС канала и надлежних републичких органа, који траје четири године, разматраће и Европска комисија у Србији.



Наиме, њима се обратио Драгиша Ковачевић, директор и власник СОС канала, због несугласица с Републичком радиодифузном агенцијом (РРА) и Републичком агенцијом за телекомуникације (Рател) око додељене фреквенције за емитовање програма.

У Европској комисији потврђују да су примили жалбу, као и да су од Ковачевића затражили додатне информације и почели са обрадом жалбе. Да подсетимо, на конкурсу СОС канал је, за подручје Београда, 2006. године добио фреквенције на 29, 36. и 38. каналу. Одмах по пуштању предајника у рад уочене су на 36. каналу (који покрива 80 одсто планиране територије) сметње од стране државне телевизије Румуније.

– Молбе да се проблем реши послао сам одмах надлежним агенцијама. Тек наредне године смо добили одговор да проблем с којим се суочава наш канал није у надлежности РРА, већ је за то задужен Рател. Како сам ја уговор потписао са РРА њих сматрам и одговорним – говори Ковачевић и додаје да је након извесног времена Рател обавио мерење и у свом извештају потврдио „смањење употребног поља њихове станице”.

Пошто проблем није решен, СОС канал је покренуо тужбу пред Привредним судом фебруара 2008, а до сада је одржано десетак рочишта.У међувремену су, наводи Ковачевић, представници Ратела променили мишљење и навели да СОС канал не емитује програм довољном снагом.

– Међутим, техничка служба РТС коју смо ангажовали, утврдила је да постоје сметње због румунске националне телевизије – истиче директор СОС канала. Србољуб Богдановић, портпарол РРА, потврдио нам је да је СОС канал од РРА на конкурсу добио регионалну дозволу за емитовање програма за подручје Београда, која му је касније одузета „због тога што није плаћао законом прописану накнаду за фреквенцију, а покренут је и поступак принудне наплате”.

– Због те ситуације СОС канал се обратио суду тужбом против РРА и Ратела, а такође се обратио и заштитнику грађана. Заштитник грађана је нашао да је у конкретном случаја РРА поступила у складу с прописима – појаснио нам је Богдановић и додао да је у оквиру поступка пред судом наложено вештачење такозваних штетних сметњи на фреквенцији која је била додељена СОС каналу и тај поступак је у току. Такође, РРА је донела одлуку о гашењу фреквенције СОС канала. У Рателу наводе да је у току вештачење такозваних штетних сметњи на фреквенцији која је СОС каналу додељена 2006. године на конкурсу РРА.

– У међувремену је СОС каналу одузета дозвола за емитовање програма због неизмирења накнада за фреквенцију – истичу у Рателу.
В. Дугалић – Б. Малиш

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси