Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спорно писање медија о полицијској акцији „Краба“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 07. 2010.

Извор: Данас

Спорно писање медија о полицијској акцији „Краба“

Министар здравља Томица Милосављевић жалио се Савету за штампу



Београд - Савет за штампу је право место где треба да се обрате оштећени у извештавању о полицијској акцији Краба и то саморегулаторно тело би већ увелико требало да ради, оцењује Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије (НУНС).

Обрадовић истиче да је министар здравља Томица Милосављевић од НУНС-а званично тражио предузимање мера против новинара и медија који су прекршили Кодекс извештавајући о хапшењу лекара и фармацеута осумњичених за примање и давање мита и повредили права пацијената.

- Нема сумње да је у извештавању о акцији Краба било кршења етичког кодекса, али сматрамо да је министар здравља требало најпре да се обрати Савету за штампу, што смо му и препоручили. Уколико то тело утврди одговорност наших чланова, изјасниће се и наш Суд части - објашњава Обрадовић. Он додаје да је овај случај „добра прилика да Савет за штампу почне да ради свој посао“. Према његовим речима, треба скренути пажњу и да у оквиру надлежних институција постоје пропусти који доводе до одређених проблема у извештавању, јер „стижу информације које доводе до повреде права пацијената“.

Драган Бујошевић, председник Савета за штампу, каже за Данас да ово тело не оцењује како је ко радио, већ Комисија за жалбе покушава да решава спорове медија и оних који су оштећени медијским извештавањем.

- Добили смо од министра Томице Милосављевића писмо у којем скреће пажњу на неколико случајева у медијима који су драстични, на дезинформације јавности и урушавање угледа лекара и здравствених институција. Видећемо са Комисијом за жалбе шта ће они рећи поводом тога и на који начин ће се решити - објашњава Бујошевић.

Савет за штампу је саморегулаторно тело које су крајем прошле године основали НУНС, УНС, Асоцијација медија и Локал прес. У надлежности овог тела је праћење поштовања Кодекса новинара Србије у штампаним медијима и решавање представки појединаца и институција. Комисију за жалбе, иначе, чине Тамара Скроза, Славиша Лекић, Љиљана Смајловић, Петар Јеремић, Александар Ђивуљскиј, Филип Шварм и Милорад Ивановић.
Б. Ц.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси