Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Атак на слободу изражавања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 07. 2010.

Извор: е-новине

Атак на слободу изражавања

Међународна осуда орвеловског закона

Медијска организација за југоисточну Европу (СЕЕМО) изразила је забринутост због недавно усвојеног Закона о електронским комуникацијама у Србији, а посебно јер би он могао да угрози поверљивост новинарских извора. Тим законом који је је ступио на снагу, пошто га је потписао председник Борис Тадић, безбедносним службама се без претходне одлуке суда омогућава увид у приватну електронску комуникацију грађана Србије

Како СЕЕМО наводи у саопштењу, Закон донет у Скупштини Србије 29. јуна, предвиђа стварање базе података о личним електронским комуникацијама грађана и дозвољава државној безбедности и полицији увид у њихов садржај без потребе да за то претходно тражи дозволу.

СЕЕМО чије је седиште у Бечу, наглашава да је председник Србије Борис Тадић потписао Закон и поред упозорења да је он неуставан и да представља претњу за слободу изражавања и да би могао да угрози поверљивост новинарских извора.

"Новинари у Србији посебно су осетљиви на настојања државе да има приступ њиховим личним подацима, посебно што се тиче покушаја да идентификују њихове изворе", истакао је генерални секретар СЕЕМО-а Оливер Вујовић.

"СЕЕМО разуме да Србија жели да унапреди свој правни систем и безбедносни учинак. Међутим, заштита поверљивости извора је интегрални део способности новинара да открију информације од јавног интереса", додао је Вујовић.

У тексту саопштења СЕЕМО подржава став Удружења новинара Србије поводом усвајања Закона. УНС је протествовао због усвајања Закона о електронским комуникацијама који сматра још једним актом на слободу штампе због могућности да се октрију новинарски извори.

Републички омбудсман, заштитник грађана за информације од јавног значаја и поједине опозиционе странке упозорили су поводом доношења тог контроверзног Закона да да он омогућава увид у остварену комуникацију грађана без одлуке суда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси