Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари на удару локалних моћника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 07. 2010.

Извор: Политика

Новинари на удару локалних моћника

У последње две године од 23 тужбе, које су поднете против новинара локалних медија, у чак 20 случајева новинари су изгубили.

Када је Мирослав Јовановић као главни и одговорни уредник крагујевачких новина „Светлост” пре две године објавио једно писмо читаоца, није могао ни претпоставио да ће га тај потез коштати 200.000 динара. Наиме, читалац, који није скривао свој идентитет, у тексту се пожалио на судски поступак и прилично узгредно споменуо име једне делитељке правде. Поменута није демантовала оно што се у тексту спомиње, већ је због угрожавања права на приватност, а по тадашњем Закону о информисању, тражила од редакције и главног и одговорног уредника накнаду штете.

– Окружни суд у Крагујевцу донео је пресуду и прописао казну у износу од 600.000 динара, па је ондашњи Врховни суд у Србији смањио на 200.000 динара. Одбили су наш захтев за изузеће Окружног суда у Крагујевцу, које смо тражили јер је тужиља била његов радник, а судија из тог процеса из истог парничног одељења – објашњава за „Политику” Мирослав Јовановић, који се данас налази на челу недељника „Крагујевачке”, и додаје да се аутор писма појавио на суђењу као сведок потврдивши да га је он написао. Ипак, суд је остао при свом, а редакција је кажњена са 200.000 динара.

Ово је само један од низ примера „страдања” локалних медија. У последње две године од 23 тужбе, које су поднете против новинара локалних медија, иначе чланица удружења „Локал прес”, у чак 20 случајева новинари су изгубили. Посебно забрињава чињеница да је притисак на новинаре и њихове куће у унутрашњости много већи него на оне у престоници. Тако се, из података које нам је доставио „Локал прес”, јасно види да за тужбама најчешће посежу председници општина, директори, одборници, високи страначки функционери, па чак и свештеници... На прва три места по броју тужби налазе се новине „Светлост” из Крагујевца, „Врањске” из Врања и „Чачанске новине” из Чачка.Да подсетимо, пре неколико месеци, велику прашину подигао је и случај Стојана Марковића, главног и одговорног уредника „Чачанских новина”, коме је Виши суд у Чачку потврдио да је једном политичару повредио част коментаром и хумореском. Због тога ће Стојановић морати да плати 180.000 динара.

– Притисци на новинаре у локалним медијима су много већи. Када се прети новинару у Београду иза њега стану новинарска удружења, невладине организације... Новинари у унутрашњости не греше ни више ни мање од престоничких колега, али је ту више првоснажних казни јер су незаштићенији – објашњава Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије. Иначе, против Обрадовића, као уредника „Врањских”, вођено је 20 судских случајева у којима су тужитељи биле угледне личности Врања.

– Не тражим да се за медије у локалним срединама уведе лекс специјалис, већ да се промени друштвена клима. Треба да се успоставе једнака правила за све и зато се морамо посветити изради медијске стратегије. Казне предвиђене Законом о јавном информисању су енормне, што мање редакције у најбољем случају оставља без плата – рекао је Обрадовић и истакао да га посебно брине то што се у тужбама „најчешће не инсистира на утврђивању истине кроз објављивање демантија, већ се траже новчане казне за претрпљен душевни бол”.

Љиљана Смајловић, председник Удружења новинара Србије, објаснила је за „Политику” да се у овом удружењу противе свакој судској казни која би угасила медиј.– А локалним медијима је сигурно теже да плаћају велике казне. Али, ако медиј повреди права неке личности, не придржавајући се при томе чак ни основних правила новинарске професије, преношењем непроверених оптужби, платиће одштету и у Београду и у локалној средини – истиче Љиљана Смајловић потврђујући да је у унутрашњости теже бити новинар него у главном граду, „јер су притисци бескрупулознији и огољенији”.

В. Дугалић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси