Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко су осумњичени за убиство Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2010.

Извор: Политика

Ко су осумњичени за убиство Ћурувије


Бивши шеф ДБ тврди да је служба, док се он налазио на њеном челу, учинила све што је могла да би се случај „Ћурувија” решио.

– На основу оперативних информација дошли смо до имена тројице потенцијалних извршилаца злочина: Луке Пејовића, Мирослава Курака и Зорана Ристовића Прике. Оно што је најбитније јесте да је очевидац Ћурувијиног убиства, током полицијске акције „Сабља”, дошао код инспектора и рекао да особа која је пуцала није носила маску. После тога су му инспектори, каже Петровић, дали књигу са фотографијама припадника ЈСО и криминалаца. После разгледања очевидац је показао на Луку Пејовића – каже Петровић. Сва тројица потенцијалних убица били су припадници Јединице за специјалне операције. Пејовић и Ристовић брутално су убијени.

Лука Пејовић: идентификован је као један од извршилаца убиства Славка Ћурувије убијен је 5. децембра 2000. године у близини своје куће у Динарској улици у Београду. Пуцњава се догодила неколико минута после поноћи, док је Пејовић, у друштву Радула Касалице, излазио из „мерцедеса”. Том приликом убица је из заседе на њих испалио више од 20 хитаца из аутоматске пушке „калашњиков”.Лука Пејовић је био познат полицији, али никада није осуђиван. У Београду је радио послове физичко-техничког обезбеђења, а његово име везивано је и за трговину наркотицима и наплату дугова.

Зоран Ристовић: бивши припадник ЈСО, пронађен је мртав 4. јуна у Кошутњаку. Убијен је хицем у главу. Неколико дана пре него што је убијен, Ристовића је телефоном позвао један пријатељ и са њим уговорио да се виде. Прика је отишао на састанак, али се није вратио. Његова супруга, са којом је Ристовић тада имао мало дете, обавестила је полицију о његовом нестанку. Неколико дана касније, Ристовићево тело нађено је закопано у Кошутњаку. Неколико месеци пре него што је убијен, Ристовић је радио и као шофер Момира Гавриловића, оперативца ДБ, који је убијен 4. августа 2001. године.

Мирослав Курак: више пута је довођен у никада до краја расветљену везу са убиством новинара Славка Ћурувије. Данас живи у Танзанији где се бави организовањем лова на афричку крупну дивљач. На интернет презентацији фирме „Стазе дивље Танзаније”, са седиштем у Дар ес Саламу, истакнуто је да је Курак, организатор лова, српског порекла, да има војно искуство и да течно говори енглески, руски и свахили. У Кураковој организацији, лов на биволе, крокодиле, нилске коње или дивље мачке у Танзанији кошта од 10.000 (десетодневни аранжман) до 45.000 америчких долара (двадесетодневни аранжман).Мирослав Курак је почетком деведесетих година био полицајац, припадник јавне безбедности. Касније прелази у РДБ, али је напустио тајну службу. Потом се једно време бавио угоститељством, наводно је у месецима по завршетку бомбардовања 1999. године био сувласник ноћног клуба „Сансет” у хотелу „Метропол” у Београду.

М. Д.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси