Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ВАЦ: Комисија за заштиту конкуренције нас игнорише
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2010.

Извор: Политика

ВАЦ: Комисија за заштиту конкуренције нас игнорише


Несхватљиво је како председница Комисије за заштиту конкуренције може да тврди да Комисија није издала одобрење за концентрацију, каже Паул Биндер

Једно од кључних питања у приватизацији „Вечерњих новости” јесте да ли би немачка медијска група ВАЦ том куповином имала монопол на тржишту штампе. У овој компанији тврде да су испоштовали српско законодавство, као и да су њихови захтеви и дописи Комисији за заштиту конкуренције – игнорисани.

Паул Биндер, портпарол ВАЦ-а, тврди да је одобрење за концентрацију одобрено по сили закона, јер упркос томе што су достављена сва потребна документа Комисија за заштиту конкуренције није донела ниједно од три могућа решења у законом прописаном року.

Наиме, према Биндеровим речима, када је у новембру 2009. године ступио на снагу нови Закон о заштити конкуренције, од медијске групације ВАЦ захтевано је да преда нови захтев у складу са важећим прописима. Што су, како тврде, и учинили 19. јануара 2010. године, а Комисија је била у обавези да донесе одлуку у року од месец дана од дана подношења захтева.

„Комисија има три могућности: да одобри захтев за концентрацију, да га одбије или да продужи поступак за даља три месеца. Ако не донесе ниједну од ове три одлуке, након месец дана од предаје захтева концентрација се сматра одобреном”, објашњава Биндер и додаје да у том случају не мора да се изда одобрење у писменој форми, односно концентрација је одобрена по сили закона.

„У недељама које су следиле од дана када је ВАЦ поднео захтев, били смо замољени да у циљу потпуности предамо додатна документа и пружимо одговоре на даља питања у погледу поменутог захтева”, стоји у Биндеровом саопштењу, у коме он истиче да су до 3. марта ове године била предата сва документа и пружени сви одговори. Од тог датума је, дакле, Комисији почео да тече прописани рок од месец дана у којем је морала да донесе одлуку.

„Самим тим, на основу закона, ВАЦ је требало да добије одлуку најкасније до 3. априла. Међутим, до данашњег дана Комисија није донела никакву одлуку о захтеву за одобрење концентрације”, закључује Биндер и додаје да „српска Комисија за заштиту конкуренције сигурно зна да истеком 3. априла 2010. године захтев за одобрење концентрације предат од стране медијске групације ВАЦ важи као одобрен”.

„Одобрење за концентрацију произлази из новог Закона о заштити концентрације и његово издавање се не може побити”, казао је он и додао да је ВАЦ 6. маја замолио Комисију да изда писмену потврду да је концентрација одобрена. Међутим, до данас одговор није добијен.

„Из тог разлога је несхватљиво како председница Комисије за заштиту конкуренције може да тврди да Комисија никада није издала одобрење за концентрацију. Полазимо од тога да су Комисији и њеној председници познате одредбе Закона о заштити конкуренције Републике Србије и да се председница Комисије само неразумљиво изразила”, нагласио је Биндер.

Антрфиле : Марковић-Бајаловић: Није јасно ко купује, а ко продаје „Новости”


Комисија за заштиту конкуренције није дала дозволу немачкој медијској групи ВАЦ да постане већински власник „Вечерњих новости”, истакла је Дијана Марковић-Бајаловић, председница Комисије, и објаснила да то није учињено јер „никада није било јасно ни ко преузима, а ни ко продаје ’Новости’”.

В. М. Д.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси