Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ВАЦ (ни)је преузео акције "Новости"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 06. 2010.

Извор: РТС

ВАЦ (ни)је преузео акције "Новости"

Адвокатска канцеларија фирме "Ардос", која је власник удела у "Вечерњим новостима", тврди да није тачна информација да је ВАЦ преузео 23 одсто акција у Новостима. Портпарол ВАЦ-а тврди да је тај медијски концерн у потпуности преузео друштво "Ардос".





"ВАЦ жели да на превару преузме Вечерње новости", тврди адвокатска канцеларија фирме "Ардос", која је власник удела у компанији Новости.
 
Правни заступници фирме "Ардос" саопштили су да није тачна информација да је немачки концерн ВАЦ преузео 23 одсто акција фирме "Ардос", коју су објавили неки медији.

Са друге стране, портпарол ВАЦ-а Паул Биндер саопштио је да је та медијска групација у потпуности преузела друштво "Ардос Холдинг ГмбХ" из Салцбурга, које је је власник око 24,9 одсто акција у "Вечерњим новостима".

"Осим тога, ВАЦ настоји да на основу правно важећег уговора са једним српским привредником преузме и друга два друштва, која такође имају учешће у Новостима", саопштила је та медијска групација.

У саопштењу се наводи да је ВАЦ још пре неколико недеља јавно изјавио, да је из својих средстава обезбедио новац за стицање око 62,4 одсто акција Новости преко та три друштва, а преузимањем тих друштава ВАЦ, како је наведено, осигурава своје власништво.

Агенција Бета наводи да је компанија "Ардос", коју је наводно преузео ВАЦ, власништво бизнисмена Милана Бека, чији су адвокати захтевали брисање преноса власништва на ВАЦ. Са још друге две своје фирме, "Примакс" и "Карамат", Беко контролише пакет 63 одсто акција Новости, док остатак поседују држава Србија и Фонд ПИО Србије, преноси агенција Бета.

Међутим, адвокати компаније "Ардос" наводе да је "ВАЦ, у Бечу, на превару и мимо законских прописа, од једне адвокатске канцеларије, и без икакве документације, уписао да преузима комплетну фирму 'Ардос', па самим тим, верује, и 23 одсто акција 'Новости'".

"На истоветан начин покушао је да преотме и другу фирму која је, такође, власник удела у 'Новостима', али су том приликом службеници били обазривији, поштенији и одговорнији, па су спречили ову хајдучију Бода Хомбаха", додаје се у саопштењу адвоката фирме "Ардос".

Да ли ВАЦ одлази из Србије?


Медијска групација ВАЦ је својим првим захтевом од јануара 2009. године као и својим другим, новим захтевом од јануара 2010. године покушала да од српске Комисије за заштиту конкуренције добије одлуку о одобрењу концентрације у вези са својом инвестицијом у Новости.

Портпарол ВАЦ-а рекао је да је, пошто до тога није дошло, "компанија остала зависна од једног српског привредника, против кога је у априлу 2010. године покренула арбитражни поступак у складу са важећим правилима Међународне привредне коморе у Паризу".

ВАЦ је саопштио да неће дозволити да му се "у поступку повлачења из Србије ускрате економска права".

ВАЦ је раније најавио да ће из Србије повући своје инвестиције и окончати свој ангажман, а како је наведено у саопштењу, преузимање три друштва представља саставни део ВАЦ-ове пословне политике.

Директор ВАЦ-а Бодо Хомбах недавно се обратио писмом председнику Борису Тадићу у коме је описао искуства те медијске куће као инвеститора у Србији и најавио да ће ВАЦ повући своје инвестиције из ње и кренути са продајом својих учешћа у српским фирмама.

Хомбах је председника Тадића замолио да помогне ВАЦ групи, како би њен излазак био пропраћен од стране државних органа и служби у складу са законом и на фер начин.

ВАЦ има капитал у компанијама "Политика АД", "Новости" и новосадски "Дневник".

Колунџија: Тадић ништа није обећавао


Неоснована је свака оптужба да је председник Србије Борис Тадић на било који начин мимо закона било коме било шта обећавао, изјавила је шефица посланичке групе За европску Србију у Слкупштини Србије Нада Колунџија поводом навода да је медијска група ВАЦ преузела део Компаније Новости.

"У овом случају, који у основи има економске интересе, на врло непримерен начин је злоупотребљен председник. Неосновано је умешан у нешто са чим нема никакве везе", рекла је Колуџија новинарима у парламенту поводом навода директора ВАЦ (NjАЗ) Бода Хомбаха да му је Тадић обећао да ће та медијска групација преузети део Новости.

"Постоје закони ове земље и сваки инвеститор који долази мора да их поштује и никада се нико из ДС, а нарочито Тадић, није мешао у то на начин који би подразумевао да се држави Србији наноси штета или да се злоупотребљавају и избегавају закони", навела је Колунџија.

Према њеним речима, посланици ДС у Скупштини Србије тражили су одговоре од надлежних институција о томе да ли су покренути поступци како би се утврдило да ли је било злоупотреба у време приватизације компаније Новости.

"По нашим информацијама надлежни органи раде на томе с обзиром на многе информације које се ових дана појављу и које указују да је било неких ствари које они имају разлога да испитају", рекла је Колунџија.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси