Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фотомонтажа вређа верска осећања муслимана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 06. 2010.

Извор: Блиц онлајн

Фотомонтажа вређа верска осећања муслимана

Мешихат Исламске заједнице у Србији најоштрије је осудио фотомонтажу муфтије Муамера Зукорлића у православној свештеничкој одори са крстом на глави објављену у јучерашњем „Блицу“ и затражио извињење уредништва уз „симболичну надокнаду“ од 100 милиона евра.

„Од уредништва и власника листа Блиц тражимо извињење уз симболичну надокнаду од 100 милиона евра, у противном ће се суочити са кривичном пријавом и парничним поступком пред надлежним судом.

У саопштењу се наводи да је таквим чином нанета увреда муслиманима и Исламској заједници и да се јавности шаље порука о покрштавању муслимана, при чему није поштеђен ни највиши верски ауторитет.

„Вређајући најдубља верска осећања муслимана и не презајући од скрнављења и самих верских симбола, муслиманима се шаље порука да њихове духовне вредности не уживају заштиту закона и система државе“, истиче Мешихат ИЗ у Србији.

Главни и одговорни уредник „Блица“ Веселин Симоновић рекао је да „Блиц“ не жели никога да вређа и да поштују право свакога на испољавање вероисповести.

"Са муфтијом смо имали изузетно квалитетан однос и не желимо да се то промени", рекао је Симоновић.

Извињење Редакције Блица


Уредништво Блица извињава се муфтији Муамеру Зукорлићу, Мешихату Исламске заједнице у Србији и свим верницима муслиманске вероисповести због непримерене фотомонтаже објављене у јучерашњем Блицу на страни „Хумор“.

Фотомонтажа је непотребна и непромишљена и она не представља позив и поруку „Блица“ муслиманима о покрштавању.

Уредништво изражава жаљење због чињенице да се неко могао осетити повређеним због прилога који је објављен на страницама „Блица“. То је управо супротно од онога за шта се „Блиц“ свих ових година залагао, а то је - потпуна верска слобода свих грађана и толеранција међу припадницима различитих вероисповести.

Уредништво „Блица“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси