Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Српски новинар из израелског затвора стиже данас у Београд
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2010.

Извор: 24 сата

Српски новинар из израелског затвора стиже данас у Београд

Грета Берлин из покрета „Фрее Газа“ рекла је за „24 сата“ да су Израелци пустили све затворенике осим четворицу...




Срђан Стојиљковић је након 48 сати проведених у затвору Ела, једном од најбоље чуваних у Израелу, пуштен јуче на слободу. Он је специјалним летом из Тел Авива стигао у Истамбул, где га је дочекао српски конзул Василије Петковић, који му је обезбедио преноћиште и који ће помоћи да се данас организује лет којим би српски новинар био превезен за Београд.

Српски државаљанин Срђан Стојиљковић, камерман који живи у Њујорку, а који је након напада Израелаца на бродове са хуманитарном помоћи одведен у затвор у пустињи Негев, требало би да данас стигне у Београд летом који му је српски конзулат организовао из Истамбула.

Слободан Радета, српски конзул у Истамбулу, рекао је за „24 сата“ да је најбитније да је Стојиљковић здрав и да је извукао живу главу. Стојиљковића је у Истамбулу дочекао конзул Василије Петковић, који му је обезбедио преноћиште и храну и помогао да безбедно стигне до Београда.

Стојиљковића је у затвору, дан пре него што је пуштен, посетио Милутин Станојевић, отправник послова српске амбасаде у Израелу. Из Министарства спољних послова рекли су нам да је Стојиљковић приликом посете рекао Станојевићу да је добро и да није животно угрожен.

Грета Берлин из покрета „Фрее Газа“ рекла је за „24 сата“ да су Израелци пустили све затворенике осим четворицу Палестинаца, али су израелски медији јавили да су сви ухапшени пуштени и одвезени на аеродорм одакле ће одлетети у своје земље. Берлин је додала да су затвореницима током боравка у затвору посете биле дозвољене само од 13 до 16 сати, што је, каже она, било врло мало времена, с обзиром на то да их је било више стотина и да није било довољно времена да се посете сви затвореници. Она је додала и да родбина и пријатељи нису могли директно да разговарају са својим најближима, него да су то чинили преко адвоката.

Неки од активиста рекли су и да је однос пре депортације према њима био лош.

- Израелци су нас све понижавали, били су брутални, али наша порука пуштена је свету да блокада Газе треба одмах да буде укинута - рекао је кувајтски посланик Валид ал Табтабаи.

Антрфиле : Сви активисти пуштени и депортовани кућама


Израел је прексиноћ почео депортацију затвореника, а последња два аутобуса напустила су затвор јуче око 14 сати по локалном времену. У једном је био и Срђан Стојиљковић, потврдили су у управи затвора. Портапрол израелског премијера Марк Регев рекао је да се настојало да депортација буде што бржа. „Ти људи не воле моју земљу и нема разлога да им се боравак продужава“, рекао је он. Регев је додао да су дали исту понуду као и претходном конвоју, бродовима који плове ка Гази, да пристану у цивилну луку Ашдод, уз гаранције да ће сва помоћ бити испоручена Палестинцима.

М. Пејић

 
 



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси