Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Завршићеш на гробљу"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 06. 2010.

Извор: Вечерње новости

"Завршићеш на гробљу"


После писања о локалу на Златибору, нашем новинару прећено убиством

Ужице - Дописнику "Новости" из Ужица Николи Јанковићу, јуче су телефоном упућене претње да ће "завршити на гробљу", због писања о новоотвореној аутоперионици "Арт", у центру Златибора.

Колегијум "Новости" је хитно од полиције затражио да утврди идентитет особе одговорне за претње.

Спорни објекат, о коме је дописник писао, власништво је Александра Анђића, службеника у Општини Чајетина.

Власник објекта Анђић, његова супруга, као и закупац локала - перионице Митар Ђуровић, обратили су се дописнику "Новости", желећи да демантују поједине наводе из текста о спорном локалу, објављеном 28. маја под насловом "Прописи нису исти за све". Договорено је да разговор буде обављен јуче у 16 часова. Међутим, јуче ујутру, у 8.53, дописнику "Новости" стигле су телефонске претње.

- Ја сам власник Златибора, свега на Златибору, па и перионице - рекао је непознати мушкарац, "представљајући се" на почетку разговора.

На констатацију дописника упућену саговорнику да се лажно представља, а затим и на питање који је његов интерес да зове, одговорено је:

- Сада имаш нови моменат, имаш нови проблем, па да видимо ко ће да пише, а ко ће да заврши на гробљу! - претећи је рекла засад непозната особа, самопрозвани "власник целог Златибора".

Дописник је непознатом одговорио да га се не плаши, да се не плаши никога, али да ће о претњама обавестити полицију. Непознати је само одговорио: "Ма кога да обавестиш, ја управо седим са полицајцима".

Супруга власника локала, као и закупац перионице, јуче су су се обратили дописнику "Новости" тврдећи да немају никакве везе са упућеном претњом. Закупац Ђуровић је додао да је вероватно реч о нечијем покушају да се створи афера.

У Полицијској управи у Ужицу јуче је направљена службена белешка, а о догађају је обавештен заменик основног јавног тужиоца у Ужицу.

Претње новинарима "Новости", али не само њима, честе су и опасне. Дописник из Лознице Владимир Митрић преживео је покушај убиства, од тада има целодневну полицијску заштиту. Прећено је и Александри Делић, дописнику из Шапца. Подсећамо да одговорни за убиство дописника "Новости" из Јагодине Милана Пантића нису откривени, а за који дан навршиће се пуних девет година од тог трагичног догађаја.

Антрфиле : Саопштење колегијума "НовостиИ"
Ко прети смрћу?

Редакцијски колегијум "Вечерњих новости" најенергичније осуђује претње које су јуче, још увек непознати спикери, упутили телефоном нашем дописнику Николи Јанковићу, из Ужица. Довољно је рећи да ти подмукли, анонимни примитивци употребљавају реч "гробље", па схватити колико далеко њихова самоувереност и патологија досежу.

Колегијум захтева од надлежних органа тужилаштва и полиције да уђу у траг овим сејачима страха и могућим убицама. Зашто претње? Из којих кругова такве поруке? Из гнезда, сигурно, оних које болећива и неорганизована држава још није зауставила да дивљају по прелепом и урбанистички већ осакаћеном Златибору.

Млади и даровити новинар Јанковић више пута је писао о томе. Нажалост, једино смо дошли до тога да због текста о некој перионици, узгред познатог летовалишта, стижу нове претње о "гробљима", то ће рећи о убиствима!

Новинарима у Србији, и после неколико нерасветљених убистава, и даље прете да часно обављају свој посао. Разне мафије свуда су пустиле пипке, па, упркос заклињања да је држава јача од њих, они своје отровне стреле сваког дана неком упућују."Новости" траже да овај случај не остане нерасветљен, да не чекамо дуга истраживања и испитивања. Напротив, људе који прете смрћу - хитно треба привести правди и памети.

Е. В. Н.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси