Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мање прекршаја и до пет пута
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2010.

Извор: Данас

Мање прекршаја и до пет пута


Републичка радиодифузна агенција сваког месеца подноси пријаве против емитера који крше Закон о оглашавању

Београд - Прекршајне пријаве против емитера који крше Закон о оглашавању подносе се сукцесивно сваког месеца од почетка ове године, с тим што је број прекршаја знатно смањен у односу на јануар, истиче за Данас Србољуб Богдановић, портпарол Републичке радиодифузне агенције (РРА).

За разлику од првих прекршајних пријава које су биле поднете само против националних ТВ емитера, Богдановић истиче да је РРА у међувремену почела да подноси пријаве и против радијских емитера са националном фреквенцијом.

Када је реч о осталим емитерима, наш саговорник објашњава да засад неће бити подношене пријаве, као и да ће за то требати још времена. Међутим, број поднетих прекршајних пријава за фебруар, март и април нисмо успели да добијемо.

- У односу на јануар број прекршаја Закона о оглашавању је знатно мањи, а поједине врсте прекршаја које су биле најчешће смањене су и за неколико пута. На пример, прекршаји који се тичу „кровова“, односно онога што је познато као кајрони, смањени су четири до пет пута - напомиње Богдановић. Он наводи да је могуће да су на то утицале прекршајне пријаве за јануар, као и разговори које је Савет РРА имао са представницима емитера.

Подсетимо, РРА је почетком марта поднела прве прекршајне пријаве против свих шест емитера са националном фреквенцијом, јер су укупно 329 пута прекршиле Закон о оглашавању у јануару, а тим поводом одржана је и конференција за новинаре. Тада је поднета по једна прекршајна пријава за сваког емитера који је прекршио Закон, а не за сваку прекршену одредбу.

РТС је у јануару прекршио Закон о оглашавању 33 пута, Пинк 36, Б92 63, Хепи 102, Кошава 85, Фокс шест, а Авала четири пута. Углавном нису поштоване одредбе о трајању и ознаци рекламних блокова, временском размаку између њих, трајању ТВ продаја, као и о емитовању реклама током вести и дечијих емисија.

Антрфиле : Казне

Према Закону о оглашавању, казна за непридржавање времена трајања или времена емитовања ТВ оглашавања и ТВ продаје у програмима комерцијалних телевизијских станица, односно програмима јавног радиодифузног сервиса и за јасно неозначавање емисије ТВ продаје сликом и звуком, износи од 100.000 до милион динара.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси