Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чуме поново тужио Прес!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 04. 2010.

Извор: Прес

Чуме поново тужио Прес!


БЕОГРАД - Љубиша Буха Чуме, бивши шеф „сурчинског клана“ и сведок сарадник, по други пут је тужио Прес због објављивања његове фотографије!

Чуме од нашег листа овај пут тражи одштету од 300.000 динара и тврди да је Прес објавио његову слику да би „повећао тираж и укупан пласман на тржишту штампаних медија?!!!“Чуме је, подсетимо, први пут тужио Прес због „неовлашћеног објављивања фотографије“ пре непуних месец дана, и тада је тражио одштету од чак милион динара!

Друга Чуметова тужба стигла је на адресу Преса јуче, и то јер смо у тексту у којем смо информисали јавност да нас је тужио објавили његову фотографију!Удружења новинара сматрају да је Чуметова тужба неоснована. Потпредседница НУНС-а Јелка Јовановић каже да, после свега што је Чуме писао и изјављивао, не може да замисли штету која би објављивањем фотографије могла бити нанета човеку са таквом биографијом.

- Закон је јасан, Љубиша Буха јесте јавна личност, штавише, он је у једном дугом периоду користио медије за сопствену промоцију и промоцију идеја које су далеко изван закона. Као заштићени сведок у најважнијем судском процесу, он је и део државног система, али и предмет интересовања јавности - каже Јовановићева.

НУНС сматра да је крајње време да се направи пресек судске праксе и да се медијско законодавство измени у том правцу да буде заиста јасно ко, када и где има право на „заштиту“ од медија и „поштеду“. - Сигурна сам да би се Буха тешко квалификовао било где као оштећена страна, кад су медији у питању - каже Јовановићева.

 Председник ИО УНС-а Петар Јеремић каже да је објављивање Чуметове фотографије „у складу са чланом 45 Закона о информисању“. Али...- Сматрам да, са становишта новинарске професије и етике, објављивање Чуметове фотографије не да није забрањено, него је чак и пожељно - каже Јеремић.
Е. П.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси