Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Два верска радија на једној фреквенцији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 04. 2010.

Извор: Политика

Два верска радија на једној фреквенцији


Суботица – Од октобра прошле године на истој фреквенцији, 90,7 МХЗ у блоковима од по четири часа емитује се радио-програм Католичке бискупије „Радио Марија” и Православне црквене општине у Суботици „Славословље”.

Ово је у свету јединствен случај да се радио-програми две хришћанске цркве емитују на истој фреквенцији по принципу „поделе времена” (тиме схаринг). Осим у Суботици, иста ситуација је и у Сомбору.

Чаба Ковач, задужен за промоцију и ширење мреже програма „Радио Марије”, објашњава за „Политику” да се на идеју о подели фреквенције дошло када су схватили да ће по плану РРА бити мање фреквенција за овај регион. Због тога су се две цркве договориле о заједничком наступу, предале документацију и сада деле радио-таласе на најбољи начин, сведочећи о религијском дијалогу, толеранцији и идеји екуменизма на практичном нивоу.

– Трећина програма „Радио Марије” односи се на молитву и црквену науку, трећина је оно што се назива промоција животних вредности, односно свих тема и знања који доприносе квалитету живота појединца и заједнице, а трећина је, наравно, музика. „Радио Марија” је присутна на овом региону одраније, и битно је да су наши слушаоци прихватили поделу времена са „Славословљем”, да је скала радија на овој фреквенцији, без обзира на то која хришћанска црква има програм. Тако су нам се догађале и симпатичне ситуације да се у програму, који се води на мађарском језику, јави слушалац да пријатељу честита славу. У тим моментима знамо да су нас слушаоци прихватили, па због тога и планирамо да правимо и неке заједничке емисије – каже Ковач.

Радио „Славословље” у јулу прошле године почео је да емитује експериментални програм, а од октобра су и званично у етру.

Са прве стране – Главни и одговорни уредник програма је презвитер Ђорђе Димић, а дневни уредник је Боро Остојић. Редакција „Славословља” увек истиче како су им сарадници „Радио Марије” пружили руку помоћи на почетку њиховог рада, а да се добра сарадња наставља. Тако је за католичко Бадње вече и Божић, „Славословље” уступило своје термине емитовања „Радио Марији”, док је за православни Божић, ситуација била обрнута.

А. Исаков

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси