Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прошле године убијено 110 новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 02. 2010.

Извор: Радио телевизија Србије

Прошле године убијено 110 новинара


Прошле године је убијено 110 новинара током обављања посла широм света, наведено је у извештају Међународног института за штампу, са седиштем у Бечу.

То је највећи број од 2000. године, истакао је Институт у годишњем извештају објављеном у Бечу.

Иран се у извештају помиње као земља са највећим бројем хапшења новинара. Више од сто извештача и блогера је тамо ухапшено од одржавања председничких избора у јуну.

Азија се са 55 убијених новинара помиње као "смртоносни регион", затим следи Латинска Америка са 28 убијених новинара, док је у Африци живот изгубило 14 припадника медија, а у Ираку четири.

У Европи је убијено седам новинара, пет у Русији, један у Турској и један у Азербејџану.

"Што се тиче убиства новинара приликом извршавања њихове дужности још живимо у добу варварства", поручио је аутор извештаја Ентони Милс.

"Док је прелазак у нови век био пропраћен огромним техничким напретком налазимо се, у области циљаног убиства новинара, који само извршавају свој посао, још дубоко у доба варвараства", нагласио је Милс.

Иначе, најопаснија земља по новинаре су били Филипини, где је прошле године убијено 38 новинара и то само у новембру 30, а следе Мексико (11), Сомалија (9), па Пакистан, Колумбија, Русија и Хондурас.

У извештају Института пише да је дошло до новог развоја у ратним регионима као што су Ирак, Авганистан и Пакистан, где су новинари изложени циљаним нападима.

"То је променило извештавање о тим конфликтима и мање се о томе извештава и изгубило се разумевање за те комплексне догађаје", упозорио је Милс.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси