Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радио скупљи, ТВ јефтина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 02. 2010.

Извор: Преглед

Радио скупљи, ТВ јефтина


Ваљево - На аукцији, заказаној за 19. фебруар, у Агенцији за приватизацију наћи ће се и оба ваљевска државна медија – Радио-Ваљево по трећи, Телевизија Ваљево по други пут.

Укупна процењена вредност 70 одсто капитала Радио-Ваљева који се приватизује износи скоро 378 хиљада евра, а почетна цена биће 5,87 милиона динара, што је нешто више него на претходној децембарској аукцији (5,77 милиона) када није било заинтересованих купаца. Занимљиво је да је то, ваљда јединствен случај у српској приватизационој пракси да нека фирма после два неуспешна покушаја продаје уместо појефтини, подиже цену.

Утврђени минимум инвестиција у Радио-Ваљево је 403 хиљаде динара. Јавно информативно предузеће Радио-Ваљево од имовине поседује зграду површине 388 квадратаних метара у коју је смештен средњоталасни предајник и нешто мање од два хектара земљишта у Белошевцу, као и стан од 30 квадрата у Ваљеву. Најзначајнију опрему представља емисиона УКТ и средњоталасна опрема, поприлично времешна и застарела студијска техника (три студија опремљена претежно прастарим магнетофонима „штудер“ са аналогним записом тона, мономиксетама, неколико давно застарелих рачунара, као и три путничка и једно теретно возило, која су давно прославила пунолетство. Фирма има 28 запослених, од којих је осморо с високом стручном спремом, у 2008. години исказала је нето губитак од 20.000 динара. Укупан пословни приход био је 11,8 милиона динара (144,6 хиљада евра), а расход 12,4 милиона динара (152 хиљаде евра). Радио-Ваљево има локалну фреквенцију за емитовање програма.

Почетна цена за Јавно предузеће Регионална телевизија Ваљево на предстојећој аукцији биће 147 хиљада динара, што је половина од почетне цене с претходне (289 хиљада), уз обавезни минимум инвестиција од 1,35 милиона динара. Укупна процењена вредност капитала, који се приватизује износи 1,47 милиона динара или 15,1 хиљада евра. Ова фирма са 16 запослених, од којих је двоје с високом стручном спремом, не поседује никакву имовину, а најзначајнија опрема су јој три камере, емисиони рачунар, аудио-видео миксер... Укупни пословни приходи Телевизије Ваљево, која има дозволу за емитовање програма на локалном подручју, у 2008. години били су 11,1 милион динара (136,4 хиљаде евра), а расходи 11,7 милиона динара (143,3 хиљаде евра). По завршном рачуну за 2008. годину забележен је нето губитак од 526.000 динара.

ТВ Ваљево је настала после октобарске револуције 2000. године када је насилно преузет локални програм РТС-а. Потом је конфискован део опреме и простора РТС-а. Све то довело је до судских спорова, а прави износ дуга се не зна, али се помињу милионске цифре у динарима. Оба ваљевска државна електронска медија су подстанари. Радио-Ваљево се пре неколико година олако одрекло прелепе зграде у центру града у коју је с листом „Напред“ делио од оснивања. Враћање зграде, која је добијена на трајно коришћење, општини је објашњавана тада да то чине да „нас због простора не купи неки тајкун“. Чињеница је да је лист „Напред“ купио локални бизнисмен који до тада није имао никакве везе с информисањем.

Уколико и на овој, трећој аукцији не нађу купце Радио-Ваљеву, готово извесно, прети стечај, односно ликвидација, а ТВ ће сачекати још једну аукцију.

Слободан Раковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси