Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Због приватизације РТВ Панчево стрепи од „тајкунизације”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 02. 2010.

Извор: Политика

Због приватизације РТВ Панчево стрепи од „тајкунизације”


Панчево – Дан пре но што ће бити објављено да је Агенција за приватизацију раскинула уговор о продаји листа „Панчевац” Цвијети Марковић, панчевачка градска управа примила је поднесак са потписом Татјане Јелесић, директорке РТВ Панчево, којим се тржи да град залегне како би се још једном одложио већ захуктали процес приватизације панчевачких електронских медија.

Аукција за РТВ Панчево била је, међу првима, објављена још с пролећа 2006. године. Одборници, тада Скупштине општине, реаговали су муњевито – општина је тражила да се поступак одмах обустави, бар док се радио и телевизијским станицама не доделе фреквенције, јер би им тада и цена била виша. Реаговало је и Извршно веће Војводине, тражећи да се за осам радио и телевизијских станица северне покрајине одложи приватизација, јер емитују програм и на језицима националних мањина, а разумно је очекивати да ће, ако буду продате, такву врсту информисања нове газде угасити. Са тим се сложила и Влада Србије.Агенција за приватизацију је, чекајући измене Закона о радио-дифузији, још два пута за по 180 дана померала рок за приватизацију ових РТВ станица. Како директорка РТВ Панчево каже, почетком марта истиче рок трећег одлагања, Закон о радио-дифузији није измењен, а приватизациони саветник је именован, што говори да се поступак који претходи коначној промени власника више неће моћи одлагати.

– Нажалост, наша бојазан да би и могућа приватизација РТВ Панчево могла бити неуспешна темељи се на лошим искуствима до сада приватизованих електронских медија. Ниједан, после стицања новог власника, није се могао подичити напретком. Сви су отишли корак назад, а неки су и угашени. Ако овај град има интереса да му грађани буду добро информисани, а не да гледају пророчице и наградне игре које газди доносе паре, морао би да се укључи у све што следи – каже Татјана Јелесић.

Ако су градови и општине до сада на овом пољу углавном били индиферентни, нису радио и телевизијски посленици. Недавно је, захваљујући предлогу радио и ТВ кућа из Ниша, Крагујевца, Новог Пазара, Врања и Панчева, које су јавна предузећа, формулисана такозвана крагујевачка иницијатива, која заговара формирање ових предузећа по систему: новом власнику 40 одсто акција, општини, односно граду 30 и исто толико процената акција запосленима. Убрзо се схватило да предлог има бар једну мањкавост: поставило се питање ко ће купити медиј у коме има тек 40 одсто капитала.

Панчевци сада предлажу да општине, односно градови као оснивачи, од локалних и регионалних РТВ станица формирају јавне сервисе, који би се финансирали претплатом или би постали деоничарска друштва.

Немања Ротар, градски већник, задужен за информисање, на недавном састанку посвећеном дискусији о предлогу стратегије развоја информисања у Панчеву рекао је да ће град подржати иницијативу да се приватизација РТВ Панчево одложи још једном, захтевајући да се у закон уграде нормативи ко и под којим условима може куповати медијске куће значајне за информисање локалних средина.

М. Шашић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси