Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И реч на продају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 02. 2010.

Извор: Вечерње новости

И реч на продају


Мало је “срећних” примера приватизације локалних медија у Србији. У приватизованим новинским и РТВ кућама, којима често газдују људи који немају везе са новинарством, касне плате, не уплаћују доприносе, а подељене су и стотине отказа.

А како ни држава не добије увек свој део, до сада је раскинута готово петина уговора о приватизацији. Неки од тих медија су и угашени.На тржишту више нема “Слободне речи” из Врања, “Наше речи” из Лесковца, а “Ибарске новости” почеле су да излазе после вишемесечне паузе.

Поништене су и приватизације књажевачке РТВ 4 и ТВ Сремске Митровице. Агенција за приватизацију раскинула је уговор и са бившим власницима “Суботичких новина”, Информативног центра Бајине Баште, Радио Сомбора...

Последњи пример лоше приватизације стиже из Панчева, где је држава одузела недељник “Панчевац” доскорашњој власници Цвијети Марковић и њеном супругу и опуномоћенику Добросаву Марковићу. Дуже од године су Марковићи каснили са уплатом друге рате за куповину овог најстаријег недељника на Балкану. Тек 22. јануара раскинут је уговор по ком су ове новине, са 140 година дугом традицијом, пре две године биле продате за 2,3 милиона евра. Била је то рекордна цена по којој су неке локалне новине у Србији продате. За две године, редакција се преполовила. Од некадашњих 12 новинара, остало је шест. А број спољних сарадника са 30 је смањен на троје.

Били смо најплаћенија редакција у Србији, а уместо хиљаду евра, сада примамо минималац од 10.000 динара - каже за “Новости” Богдан Петровић, фоторепортер и један од малих акционара.

- Редакција је подељена у два табора. Оне који су уз Марковића и остале који желе да се за “Панчевац” нађе најбоље могуће решење, да буде одређен неутралан заступник капитала.

А капиталом “Панчевца” сада управља Акцијски фонд. Постоје два сценарија о његовој будућности - стечај или продаја акција на берзи. Градом на Тамишу колају приче како се Марковић хвали како ће “Панчевац” да врати у своје руке, и то куповином акција за мале паре.

- Као мали акционари у петак смо поднели кривичну пријаву против Зорана Спрема, директора и главног и одговорног уредника “Панчевца”, како би било утврђено шта је у фирми рађено за последње две године. Узели су кредит, за који нису враћали рату. После су узели још један кредит како би покрили овај први. За рекордно време фирма је доводена пред стечај - тврди Марија Андрић, главна и одговорна уредница панчевачког “Преса”.

Овај лист основао је део новинара “Панчевца” који су отишли из редакције када је она завршила у Марковићевим рукама.

После кривичне пријаве, кажу да ће њену пријаву послати и Акцијском фонду, како би спречили да Спремо буде именован за заступника капитала. Јер, то би, према њеном мишљењу, значило лагодно враћање власништва Марковићу.

И запослени у “Панчевцу”, а и цео град нада се да фирма није предубоко загазила у дугове, те да овај најстарији недељник на Балкану неће завршити у стечају. Јер, како кажу у јужном Банату, коме читуља није изашла у “Панчевцу” као да није ни умро.

Антрфиле : Притисци

Марковић у Панчеву, а и шире има одличне везе. Ми из панчевачког “Преса” много пута смо то осетили на својој кожи. Покушавао је да нас осујети на сваком кораку. Летос, на пример, шест инспектора је недељама проверавало наше пословање. На информативне разговоре су појединачно позивали све наше оглашиваче, па су многи од њих, због силних непријатности, престали да се оглашавају у “Пресу” - наглашава Марија Андрић.

И. Мићевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси