Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сплавови „потопили“ политику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 02. 2010.

Извор: Данас

Сплавови „потопили“ политику


Београд - Током прошле године и од почетка 2010. у Србији је било акредитовано 250 привремених новинара-дописника из иностранства, док је сталну акредитацију током овог периода добило њих 50, речено је Данасу у Министарству културе.

Према њиховим подацима, Сектор за медије Министарства културе, као једино место за акредитовање страних новинара, само у току 2009. акредитовао је 200 дописника, док статус сталних иностраних дописника у Србији има укупно 233 новинара и њихових сарадника. Број стално акредитованих дописника већи је него раније и они су углавном задужени не само за Србију, него и за цео регион.

Зорица Повреновић, саветница у Сектору за медије задужена за акредитације иностраних дописника, објашњава за Данас да на првом месту интересовања страних медија није искључиво политика већ и неке друге области. Како каже, за разлику од претходних година, осим извештавања о актуелним политичким дешавањима, страни новинари се све чешће интересују и за теме из економије, туризма, екологије, спорта, културе, али и путописне репортаже.

- Сабор трубача у Гучи или Егзит фестивал у Новом Саду сваке године све чешће посећују инострани новинари и сниматељи и постали су догађаји о којима се традиционално пише у страним медијима. Привремени дописници често долазе и на два-три дана, како би одрадили већ унапред заказани интервју или направили репортажу о ноћном животу Београда. Наиме, последњих година прича о сплавовима је веома популарна тема - истиче Повреновићева. Она додаје да су сви страни новинари дужни да се акредитују у Министарству културе, јер је ова акредитација „практично њихова дозвола за рад и легално обављање њихове новинарске делатности на територији Србије“.

Када је реч о сталним дописницима, саговорница нашег листа напомиње да они на основу решења о регистрацији сталног иностраног дописника, издатог у њиховој служби, регулишу и свој боравак у нашој земљи.

- Уколико се страни новинари не акредитују, доводе себе у ситуацију да не обаве задатак због којег су дошли, односно да не могу извештавати без акредитације са одређених скупова. Такође, без наше акредитације, онемогућен им је улазак у институције Владе Србије, као места њиховог извештавања, било да је реч о конференцијама за новинаре или неким другим манифестацијама - истиче Повреновићева.

Раде Ранковић, дописник Гласа Америке, каже за Данас да су у центру пажње европске интеграције, као и борба против корупције и додаје да постоје и неке новинарске константе, које су такве и у животу Србије

- Хаг, Косово, европске интеграције, НАТО, теме које ће још дуго бити актуелне.

Према његовим речима, избор тема пратио је и фазе кроз које је пролазила Србија у последњих десетак година. Он наводи да су актуелне теме до 2003. биле Милошевић, Шешељ и претходни режим, али се о томе све ређе извештава.

- Својевремено су биле актуелне теме као што су сукоби ДС и ДСС у Влади. Спорења ове две странке нису престала, али су у међувремену изгубила на важности, па су и испала из фокуса не само Гласа Америке, већ и свих медија - напомиње Ранковић.

Антрфиле : Влајић: Србија постаје мирнија држава

Ђорђе Влајић, дописник ББС-ја из Београда, каже да Србија постаје „мирнија и уређенија држава“ и да нема више ратова, због чега је смањен интерес стране јавности за овдашња дешавања. Према његовим речима, теме које интересују стране медије су чешће односи са регионом, јер многи страхују да је то могуће жариште у Европи.

- Актуелне теме за нас су оне које су свакодневно „на дневном реду“ и у Србији. Реч је о транзицији, приближавању Србије Европској унији, дешавањима на политичкој сцени, економији, Косову, ратним злочинима, криминалу - објашњава Влајић.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси