Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нова српска ТВ на Косову и Метохији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 02. 2010.

Извор: Радио-телевизија Војводине

Нова српска ТВ на Косову и Метохији


Приштина - Косовска медијска групација (КМГ) сачинила је модел функционисања нове телевизије (Нова ТВ) на српском језику на Косову, заснован на истраживањима Програма за развој УН и према моделу на којем је базирана немачка национална телевизија АРД, саопштила је данас КМГ.

Нови модел подразумева сопствени програм и умрежавање постојећих српских телевизија, развој новог централног српског емитера, уз јачање српских продукција, и оснивање независне комерцијалне телевизије са суштинском улогом мањинског јавног сервиса, каже се у саопштењу КМГ.

"Сматрамо да је овакав модел добар за подмиривање потребе пре свега српске заједнице и постојећих српских телевизија и продукција", наглашава КМГ, која окупља готово све постојеће српске независне телевизије и продукције на Косову.

Нова телевизија на српском језику требало би да земаљским сигналом покрива целу територију Косова и да има приступ мрежама кабловских оператера на Косову.

Планиран је концепт независне ТВ са сопственим управљачким и уређивачким тимом, програмом, људством и техником, што је и обавеза формулисана у плану Мартија Ахтисарија и у косовском законодавству.

Седиште Нове ТВ требало би да се налази у Грачаници или у околини, као јединој општини са српском већином на Косову која нема своју локалну телевизију.

"Уређивачка политика Нове ТВ би пре свега требало да одговори на потребе српске заједнице за очувањем културног и језичког идентитета, а та телевизија би требало да постане и мост упознавања, сарадње и помирења српске и албанске заједнице на Косову", истиче КМГ.

Нова ТВ, такође, мора да испуни професионалне стандарде прописане међународним кодексима, обезбеди балансирано и непристрасно информисање, едукацију и забавни програм, као и да промовише европске вредности и стандарде.

ФоНет

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси