Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уводи се ред у каблу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 02. 2010.

Извор: Данас

Уводи се ред у каблу


Београд - Кабловски оператор који дистрибуира програм у подручјима у којима 15 одсто становништва чине припадници једне од националних мањина, обавезан је да бесплатно емитује програме јавних сервиса суседних земаља на мањинском језику.

Ово је једна од одредаба Нацрта правилника о начину и условима издавања дозвола за емитовање радио и телевизијског програма путем телекомуникационих мрежа, који је постављен је на сајту Републичке радиодифузне агенције (РРА), чиме је стављен на јавну расправу.

Нацртом правилника се прописује да су оператори дужни да бесплатно емитују и програме јавних сервиса  Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине. Овим документом уредиће се и област заштите права, јер ће приликом издавања дозвола оператори морати да приложе и доказе о прибављеним правима за емитовање одређеног програма и важеће уговоре о заштити ауторских и сродних права. Како би се заштитила права домаћих телевизија за емитовање одређених програма, за емитере из других држава обавезна је и „оверена изјава да ће за програмске садржаје који не представљају сопствену продукцију имати регулисана права за емитовање тих садржаја на територији Србије“. Накнаде за емитовање програма путем кабловских система одређиваће се према броју прикључака. РРА је позвала све заинтересоване стране да у року од 15 дана доставе своје мишљење, предлоге и сугестије.

Горан Караџић, заменик председника Савета РРА, каже за Данас да ће се овим правилником уредити начин издавања дозвола за емитовање програма у кабловском систему, чиме ће се „увести ред у овој области“. Правилником ће се уједно контролисати и садржај програма који се емитује на овај начин.

Антрфиле : Министарство: Размотрићемо Нацрт

Наташа Вучковић Лесендрић, помоћница министра културе задужена за медије, истиче за Данас да ће у наредним данима размотрити текст предложеног правилника и утврдити да ли је у складу са Законом о радиодифузији и међународним прописима, након чега ће изнети свој став.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси