Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сигнал за мале паре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 02. 2010.

Извор: Вечерње новости

Сигнал за мале паре


Из државних, у руке приватних власника 19. фебруара требало би да пређе осам локалних радио и ТВ станица.

На аукцији у Агенцији за приватизацију наћи ће се РТВ Ваљево, ЈПИ Младеновац, РТВ Пожега, ЈП Барајево, Радио Лесковац и Радио Деспотовац.

За ваљевски радио ово ће да буде трећи, по свему судећи, неуспешан покушај продаје. Ни овога пута нема заинтересованих купаца. А почетна цена за ову медијску кућу је 5,8 милиона динара, уз минималне инвестиције од 403.000 динара. Осим имовине - предајника, стана у Ваљеву, студија, аутомобила, репортажних кола и опреме, нови газда наследиће и 27 запослених.И телевизија из овог града остаће, вероватно, у државним рукама до даљег. А продаје се за свега 147.000 динара. Додуше, потенцијални купац мора да обећа да ће уложити бар 1,3 милиона динара, а наследиће и нагомилана дуговања. Оба ова локална медија још се финансирају из градског буџета да не би отишла у стечај.

У свих осам медијских кућа које ће држава покушати да прода, запослена су 123 радника. Када се саберу почетне цене по којима се нуде, рачуница показује да могу да се купе за 11 милиона динара.

Запослени у медијима упозоравају на девалвирану цену медија, самим тим што се осам радио и ТВ кућа продаје по цени једног стана у центру Београда.Педесетак електронских и мањи број штампаних медија и даље је у рукама државе. А запослени у приватизованим кућама стално упозоравају да су им државне радио и ТВ станице нелојална конкуренција.

Од 2002. године када је држава почела да продаје медије, што је требало да буде завршено пре скоро четири године, поништено је 460 уговора о приватизацији.

Антрфиле: Газда и месар

ЉудиИ у чије руке доспеју локални медији често немају никакве везе са новинарством. Међу њима има и месара, посластичара, попова... Највише је “новопечених бизнисмена” и људи који не жале пара да би придобили медијску моћ и утицај на локалну средину. На претпоследњој аукцији, телевизију је купио чак и један гимназијалац - Милош Бојовић из Чачка.

И. Мићевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси