Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Авалски торањ добио газду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 02. 2010.

Извор: Политика

Авалски торањ добио газду


Управљање Авалским торњем биће поверено новооснованом ЈП „Емисиона техника и везе”, потврђено је „Политици” у Министарству за телекомуникације и информационо друштво.

Божидар Лаганин, државни секретар овог министарства, каже да је таква одлука предвиђена закључком Владе Србије од 14. јануара ове године.

– Очекујемо да предузеће, које ће условно бити под нашом надлежношћу, почне да ради овог месеца. Управни одбор је формиран, у току је доношење интерних докумената фирме а чека се и именовање директора.

У сарадњи са Министарством животне средине и просторног планирања предложићемо начин на који ће бити пренето право коришћења. Влада нам је дала рок до 14. априла, али договор ће бити постигнут знатно пре – изјавио је Лаганин. После тога, додаје наш саговорник, биће расписан тендер за закуп панорамског ресторана на 124. метру торња.

Реч је о простору површине стотинак квадрата за који, како каже Србољуб Панић, заменик директора републичке Дирекције за имовину, већ има заинтересованих а новац од изнајмљивања највероватније ће ићи у републички буџет.

Да ли ће први посетиоци торња моћи да попију кафу или ће „сува грла” уживати на видиковцу са кога поглед сеже до Шумадије, још се не зна. Оно што је познато, јесте да ће употребна дозвола, како кажу у Министарству животне средине и просторног планирања, бити издата почетком идуће недеље.

– Чека се последњи налаз техничке комисије о делу антенске челичне конструкције, који се очекује до краја ове или почетка наредне седмице. После тога, издаћемо употребну дозволу која ће у року од 30 дана после датума издавања постати правоснажна. Тако ће се стећи услови даторањ угости прве посетиоце.

О термину отварања одлучиће Одбор за изградњу Авалског торња који ће се вероватно састати идуће недеље – рекла је Александра Дамњановић-Петровић, помоћник министра животне средине и просторног планирања. Она је додала да ће Одбор при одлучивању вероватно у обзир узети и метеоролошке прилике, како би што већи број суграђана могао да присуствује свечаности.

Осим што ће авалски горостас поново постати туристичка атракција, имаће и исту намену као пре НАТО бомбардовања, каже Радиша Петровић, извршни директор емисионе технике РТС-а.

– Објекат ће служити као радио-телевизијски торањ и телекомуникационо чвориште.

Дозволу за телевизијско емитовање са Авале имају РТС, Пинк, Б92, Кошава и Авала, а радијски програм у етар ће слати сва три програма Радио Београда и „двестадвојку”, Фокус и Роудстар.  Телекомуникационе функције користиће војска, полиција, БИА, можда и мобилни оператери – каже Петровић. Ново предузеће, како је он објаснио, биће задужено и за емитовање програма јавног сервиса и свих станица са националном и локалном фреквенцијом.– Предвиђено је да оно газдује емисионом инфраструктуром и пружа различите услуге емитерима, у шта спада и изнајмљивање простора за емитовање програма – објашњава Петровић.

Упитан да ли торањ задовољава стандарде дигиталне телевизије, наш саговорник одговара потврдно.

– Процене су да ће прелазак на дигиталну телевизију уследити за око две године. Било би тешко оствариво, ако не и немогуће, да се тај подухват спроведе у дело без објекта који поседује такве могућности као Авалски торањ – закључује Петровић.

Д. Буквић – Д. Мучибабић



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси