Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Попу скинути мантију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 02. 2010.

Извор: Вечерње новости

Попу скинути мантију


Након претњи Богдана Симанића, свештеника СПЦ и сувласника шабачког недељника "Глас Подриња" Александри Делић, дописници "Вечерњих новости" из Шапца, полиција је започела истрагу.

Саслушани су Симанић и Татјана Цвејић, новинарка "Блица", преко које је свештеник претио нашој новинарки. Узети су и листинзи њихових телефонских разговора.

Манојло Вукотић, генерални директор и главни уредник Компаније "Новости", рекао је у уторак, на конференцији за новинаре организованој поводом овог инцидента, да очекује да истражни органи раде свој посао. А реакцију очекује и од СПЦ.

- Ако наша кућа не буде задовољена истрагом, користићемо сва легална средства да бисмо одбранили углед куће и професије. Нећемо молити ни за чију заштиту, нити помоћ. Очекујемо да власти дају ваљане и праведне одговоре, јер судови и тужилаштво знају шта треба да се ради у оваквим ситуацијама - рекао је Манојло Вукотић, на конференцији коју су "Новости" организовале у шабачкој Градској библиотеци.

- Не тражимо ни помоћ новинарских удружења, која нису ту када треба да бране новинаре - када се лоше приватизују медији, када их газде избацују на улицу, када остају без посла. Тек у овако инцидентним ситуацијама огласе се саопштењима.

Случај Симанића, свештеника-сувласника медија, само је један од примера лоше приватизације медија у Србији, подсетио је Вукотић. До сада је поништено 460 приватизација РТВ и новинских кућа и проблематично је испуњавање обавеза нових власника и у многим осталим медијима.

- Приватизација медија у Србији има размере националне катастрофе. Разорен је готово цео информативни организам. Државни органи нису благовремено умели и желели да ову осетљиву приватизацију изведу на прави начин. Јер медијске куће нису исто што и фабрике ципела или пуњење тегли са џемом. Изиграна су сва правила закона, тржишта и професије - закључио је он.

О "случају Симанић", који је покренуо причу о томе да су локални медији доспели у руке људи који немају везе са новинарством, биће приче и код црквених власти. Ускоро, сазнали смо, управа Шабачке епархије расправљаће о његовим прекршајима. Уколико суд докаже да је крив, могао би бити "рашчињен" и остати без мантије.

Антрфиле : Нова казна

Свештеник Богдан Симанић одлуком Црквеног суда, због својих досадашњих преступа кажњен је одговарајућом казном и лишен парохијске дужности у Шапцу, одузета му је парохија, и он се више не налази у црквеној служби. Апелујемо на истражне и правосудне органе да у вези са овим догађајем утврде чињенице на основу којих ће Црквени суд Епархије шабачке предузети мере у својој надлежности - саопштено је у уторак из Епарахије шабачке.

Градоначелник


Градоначелник Шапца Милош Милошевић примио је у уторак делегацију "Новости". У отвореном једночасовном разговору мењале су се теме о улози, приватизацији и задацима медија у садашњем политичком и економском амбијенту. Разговарало се и о акцијама од заједничког интереса града и "Новости".

И. М.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси